Debat

Vort mesterskab i videnstomme almindeligheder

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så kom den. Efter sigende har den været ti år undervejs, den frelsende undersøgelse, der skal give vores fagligt undervisningsfjendske folkeskole et skin af legitimitet og anstændighed. Undersøgelsen er udført af professor Carole Hahn fra Emery University i Atlanta og er derfor ikke til at slå af banen. Det er ganske vist. Den har baseret sine resultater på objektiv målbarhed af nogle undersøgte personlige holdninger, om hvilke der ellers kun kan tales i vide og brede almindelige vendinger fjernt fra objektivitetens målbarhed. Ikke mindst når resultaterne skal danne grundlag for sammenligninger mellem lande med forskellige kulturer og traditioner. Men det ser vi nu stort på. For vi står med en katastrofe, der skal skjules for alle andre end dem, der står i den. Og her kan vi jo sort på hvidt læse, at vore børn er tildelt et verdensmesterskab i demokratisk holdning, politisk medleven og interesse samt i diverse andre bløde egenskaber. Og det stiver jo selvrespekten af i en folkeskole, der af hensyn til en totalitær lighedsideologi må leve højt på nogle generelle vendinger om såkaldte bløde, umålbare almindeligheder, der oven i købet i al deres tvivlsomme tilstedeværelse baserer sig på nok så tvivlsomme definitioner.

Hertil kommer som den beske skvat malurt i selvforherligelsens bæger, at det hele selvfølgelig skal ses på baggrund af, at vore børns skolegang foregår i danmarkshistoriens mest fag- og vidensforsagende folkeskole nogen sinde. Og at en glubende politisk-demokratisk interesse og tillid hos danske skolebørn derfor på denne triste fagtomme baggrund naturligvis nok så godt kan oversættes som et mesterskab i fæl selvovervurderende politisk kandestøberi.

Vagn Madsen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Brønderslev