Debat

Ø-timer og aldersreduktion

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Før sommerferien skrev jeg et lidt surt opstød til Folkeskolen, hvor jeg brokkede mig over den manglende 'aldersreduktion' - eller øgede forberedelsestid, som det hedder i dag - påØ-timerne, specielt for skolebibliotekarernes vedkommende.

Egentlig havde jeg nok forventet, at én af vore ansvarlige forhandlere var kommet med en form for forklaring, men de har udmærket sig ved en larmende tavshed.

Så nu vil jeg stille et direkte spørgsmål til vores formand: Kan jeg få en klar og entydig forklaring på, at min 'fagforening' synes, det er rimeligt, at skolebibliotekarernes løn- og arbejdsforhold nu i flere omgange har været udsat for foreningens kannibalistiske tendenser? (Man klipper tæerne af én gruppe medlemmer og serverer dem syltede eller i gelé for en anden gruppe medlemmer.)

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Samtidig forventer samme forening og vores ihærdige undervisningsminister, at skolebiblioteket skal være en slags pædagogisk kraftcentrum. Bibliotekarerne skal være velbevandrede i alle fag og tendenser - ekvililbrister på al ny teknik - ottearmet som Durga, så de kan holde alle boldene i luften, når 10.a og 9.b har projektuge samtidig - og det hele skal klares påØ-timebasis - og for os ældre i geledderne også uden den lettelse i arbejdstiden, som bliver vore andre jævnaldrende kolleger til del.

Så forklaring udbedes på:

Hvorfor bortfald af skolebibliotekshonorar?

Hvorfor overgang til Ø-time-beregning med længere arbejdstid og mindre forberedelse?

Hvorfor ingen lettelse for de 60-årige skolebibliotekarer?

Erling Hansen

Korsør

60 år og

selvfølgelig skolebibliotekar

Svar:

Jeg er enig i, at skolebibliotekerne og -bibliotekarer har en meget central placering i folkeskolen. Denne centrale placering har Danmarks Lærerforening understøttet både i forhold til Kommunernes Landsforening og Undervisningsministeriet.

Jeg er derfor ikke enig i budskabet i dit brev, nemlig at skolebibliotekarerne er en overset gruppe af medlemmer. Skolebibliotekarerne har ikke været og er heller ikke nu medlemmer, hvis virke foreningen ikke er opmærksom på.

Til dit konkrete spørgsmål om, hvorfor skolebibliotekshonoraret er bortfaldet, forholder det sig således, at der, forud for Overenskomst 93 var et udtalt ønske fra medlemmernes side om, at honorarerne skulle omveksles til tid, således at det kunne udløse stillinger. Ved en særlig aftale blev det sikret, at medlemmer med honorarer, der stadig oppebar hvervet, kunne beholde honorarbeløbet, indtil forskellen mellem lønnen på løntrinnet og den aktuelle løn var blevet udlignet af lønudviklingen, samtidig med at opgaven blev indregnet som tid i arbejdstiden.

Ved overenskomstaftalen i 1993 sikredes det, at alle lærere fik den samme arbejdstid, nemlig 1.924 timer. Skolebibliotekarer skal også på samme måde som tidligere have tid til alle de opgaver, der pålægges dem. Tiden beregnes nu som Ø-tid, eventuelt som akkorder, og ikke som tidligere i forhold til undervisningstiden.

Du spørger om, hvorfor der ikke er aldersreduktion til skolebibliotekarer, sikkert underforstået aldersreduktion til Ø-opgaver - helt generelt. Da lærerne i 1993 blev kommunalt ansatte, blev den hidtidige ordning med aldersreduktion relateret til undervisningen bevaret, men det var desværre ikke muligt at få den til også at omfatte Ø-opgaver.

Venlig hilsen

Anni Herfort Andersen

formand for DLF

Powered by Labrador CMS