Du har måske penge til gode - igen

Hvis du har været overenskomstansat og afskediget med fratrædelsesgodtgørelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis man er overenskomstansat og afskediges efter at have været ansat uafbrudt ved samme kommune i 12 år eller derover, skal man have en fratrædelsesgodtgørelse. Fratrædelsesgodtgørelsens størrelse afhænger af, hvor længe man har været ansat i kommunen. Hvis man har været uafbrudt ansat ved kommunen i 12 år, svarer fratrædelsesgodtgørelsen til en måneds løn. Efter 15 års uafbrudt ansættelse er man berettiget til en godtgørelse på to måneders løn, og hvis man har været ansat i 18 år eller derover, skal man have en godtgørelse på tre måneders løn. Man er kun berettiget til fratrædelsesgodtgørelsen, hvis man på afskedigelsestidspunktet er ansat i en stilling som overenskomstansat, men de 12, 15 eller 18 år kan godt være optjent i stillinger som for eksempel årsvikar og/eller timelærer.

Man får dog ingen fratrædelsesgodtgørelse, hvis man ved fratrædelsen vil oppebære pension fra arbejdsgiveren eller folkepension.

Ved en Højesteretsdom af 28. september 1994 blev det slået fast, at man ved en fratrædelsesgodtgørelse på en, to eller tre måneders løn skulle forstå løn inklusive pensionsbidrag - både egetbidraget og arbejdsgiverbidraget.

Der skulle imidlertid yderligere en retssag til, før de kommunale arbejdsgivere ville regulere de allerede udbetalte fratrædelsesgodtgørelser. I Folkeskolen nummer 9, 1996 orienterede foreningen om, at de kommunale arbejdsgivere havde accepteret at regulere for så vidt angår egetbidraget. Nu har Højesteret ved dom af 9. juni 1997 slået fast, at regulering med tilbagevirkende kraft også skal ske for så vidt angår arbejdsgiverbidraget til pensionsordningen.

For Danmarks Lærerforenings medlemmer samler interessen sig om overenskomstansatte, der er afskediget i perioden fra 1. april 1993 (hvor overenskomstansættelse blev indført) til 28. september 1994, hvor Højesteret afsagde dom om, at både arbejdsgiverbidrag og egetbidrag skulle indgå i fratrædelsesgodtgørelsen.

Hvis du er afskediget med fratrædelsesgodtgørelse efter paragraf 2a i funktionærloven, bør du sikre dig, at pensionsbidrag er fuldt medregnet i fratrædelsesgodtgørelsen. Ellers bør du rejse krav om efterregulering med rente fra fratrædelsen.

Hvis du er i tvivl om noget vedrørende fratrædelsesgodtgørelsen, bør du henvende dig til den lokale kreds.

Steen Dam er konsulent i Danmarks Lærerforenings sekretariat.