En verden i gips

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hestene fra San Marco-kirken i Venedig, den sovende Ariadne, Venus fra Milo, Den kapitolinske ulvinde og udsmykninger fra norske stavkirker er blot nogle af de afstøbninger, elever kan komme helt tæt på i Den Kongelige Afstøbningssamling, der rummer mere en 2.000 berømte statuer og relieffer.

Samlingen af kunstværker blev grundlagt allerede i 1895 og er blevet flittigt brugt til at uddanne malere og billedhuggere, men først 100 år senere blev den åbnet for publikum. I dag er det en af verdens bedst bevarede samlinger af gipsafstøbninger.

Originalværkerne, der er spredt ud på alverdens kunstmuseer, spænder i tid over mere end 4.000 år. De stammer lige fra Ægypten og Iran over Grækenland, Italien, Frankrig til Skandinavien.

Den Kongelige Afstøbningssamling hører under Statens Museum for Kunst, og adressen er Vestindisk Pakhus, Toldbodgade 40 i København. Flere oplysninger kan hentes på telefon 3391 2126.