Debat

Rundt på gulvet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolens redaktør, Thorkild Thejsen, har påtaget sig en umulig opgave, når han skal forsvare og retfærdiggøre, at Danmarks Lærerforenings ledelse ikke vil sørge for, at et medlem får regulær løn for sit arbejde i stedet for decentrale fedterøvstillæg. Thorkild Thejsen skriver i et svar til undertegnede i Folkeskolen nummer 25: 'Som jeg ser sagen . . . kunne den være løst uden at buse panden mod en kongresvedtagelse. En aftale om decentral løn ville ikke være 'bagudrettet', som kongressen definerede den, nemlig som 'fedterøvstillæg', der nådigt uddeles, efter at arbejdet er udført.'

Arbejdet, som sagen handler om, er udført i perioden fra november 1995 til april 1996. Sidst i februar 1996 afviser Kalundborg Kommune at betale regulær løn, og i april 1996 foreslår kommunen, at der i stedet udbetales decentral løn. Dette forslag afvises af kredsen! Efter en forhandling mellem hovedforeningen og Kalundborg Kommune/ Kommunernes Landsforening den 18. marts 1997 tilbyder kommunen igen decentral løn. Kredsen afviser fortsat at anvende decentral løn som kompensation for manglende udbetaling af regulær løn. Den 11. april 1997 råder hovedstyrelsens faglige udvalg kredsen til at indgå aftale om decentral løn, og den 14. maj 1997 bakker hovedstyrelsen op om dette råd.

Fra kongressen i 1995 og frem til den 17. april 1997 havde foreningens øverste myndighed vedtaget retningslinier for anvendelse af decentral løn, der betød, at der ikke af kredsene kunne indgås aftaler om decentral løn til lærere og børnehaveklasseledere ansat i folkeskolen. På kongressen den 17. april 1997 vedtog DLF nye retningslinier, der indledes med ordene: 'Aftaler om decentral løn er fremadrettede . . .'

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Alt er tilsyneladende relativt, når Thorkild Thejsen skal afgøre, om noget er fremadrettet eller bagudrettet. Men når man nu skal kommunikere med andre om retning - om højre og venstre, op og ned og frem og tilbage - er det temmelig afgørende, om man står på hovedet eller på benene, og mod hvilket verdenshjørne næsen peger.

Thorkild Thejsen har tilsyneladende valgt at placere sig med ryggen mod fremtiden og blikket rettet mod fortiden. Med dette udgangspunkt er det forståeligt, at redaktøren oplever det som 'ikke bagudrettet', at en kommune i april måned 1996 (og den 18. marts 1997) tilbyder at give decentral løn for et arbejde, som er udført fra november 1995 til april 1996.

For vi, der befinder os med hovedet op og benene ned og ansigtet vendt mod morgendagen, forekommer redaktørens retningssans ude af trit med virkeligheden. Men hvis vi alle står på hovedet samtidig (og det kan man naturligvis godt arbejde politisk for), bliver op til ned og ned til op - men det vil kun være god latin, så længe alle bliver stående på hovedet!

Reinhard Werner

kredsformand

Vestsjællands Lærerkreds