Debat

Undlad at læse Holberg

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Medieværkstedsleder Per Sloth Møller har selvfølgelig som anført i Bagsmækken i Folkeskolen nummer 23 ret i, at fremtiden er uforudselig og uforudsigelig. Alene lærernes arbejdstidsregler er et urkomisk forsøg på at trodse denne kendsgerning i hvert fald for et år frem i tiden. Men Sloth Møllers konklusion forekommer mig katastrofal. Helt uden nogen logisk sammenhæng hævder han, at fremtidens uforudsigelighed 'betyder', at vi ikke længere kan fylde standardviden på eleverne. Egentlig har børn så aldrig kunnet tilegne sig viden i skolen, for så vidt som fremtiden jo altid har været uforudsigelig. Men det er altså først nu sidst i 90'erne, at denne fundamentale usikkerhed på morgendagen skal bruges til at retfærdiggøre den udelte skoles uegnethed til at overbringe viden til næste generation. Det at tilegne sig viden skal nemlig erstattes af det at forholde sig til noget. Men at forholde sig til noget uden med baggrund i bredest mulig paratviden er ikke andet end tilfældighedernes overfladiske bedrevidende skråsikkerhed, som Holberg synliggjorde i sin latterlige politiske kandestøber. Men man kan jo selvfølgelig blot lade være med at læse Holberg i folkeskolen. Den slags litterære spejle står den udelte skoles børn sig i at undlade at kigge i. I stedet skal børnene i lærdomstom tidsfordriv lære at lade sig nøje med livet i deres egne små interessesfærer. Og denne fordummelse af kommende generationer er inden for rækkevidde med projektarbejdernes dominans over den faglige vidensoverførende undervisning.

Vagn Madsen

viceskoleinspektør

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Brønderslev