Selvmord som fag

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Omkring hver 20. unge har på et tidspunkt forsøgt selvmord. Fra 1970-94 er der officielt registreret 69 selvmord blandt børn under 15 år, og 510 unge mellem 15 og 19 år har taget deres eget liv. Selvmord er den hyppigste dødsårsag blandt unge mellem 15 og 19 år. Alligevel har Danmark hidtil ikke haft en samlet, overordnet strategi for forebyggelse af selvmord. Nu er et nyt skridt taget af Undervisningsministeriet i samarbejde med Center for Selvmordsforskning i Odense og Danmarks Lærerhøjskole i Odense.

Ministeriets målsætning er, at alle personalegrupper, der i deres daglige arbejde møder mennesker med en forøget risiko for selvmord eller selvmordsforsøg, under deres uddannelse modtager et minimum af undervisning i emnet. Faget suicidologi bør simpelthen lægges ind i læseplanerne for lærer- og pædagoguddannelsen, lægestudiet, sygeplejestudiet, præstestudiet og socialrådgiveruddannelsen. De første initiativer, som ministeriet netop har præsenteret, er kurser for lærere, pædagoger og sportstrænere - det første kursus starter som et pilotprojekt på Danmarks Lærerhøjskole i september. På lang sigt er det planen, at alle institutioner inden år 2003 skal have mindst én voksen, der har modtaget uddannelse i at se de selvmordstruede børn, tackle situationer, hvor problemet pludselig kommer tæt på, samt vide, hvor man lokalt finder ekspertrådgivning.

Undervisningsministeriet har sat en halv million kroner af til projektet, og der er udkommet en video, 'Livtag', af René Hansen, om tre unge, der har forsøgt selvmord.

Powered by Labrador CMS