Ny chance til Samtid

Samfundsfag har behov for en aktuel avis, mener formanden for Foreningen for lærere i historie og samfundsfag

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Avisen Samtid får måske en renæssance. Avisen udkom sidste gang i december 1996, men efter et halvt års pause har udgiveren Svend Skovmann besluttet at give den en ny chance. Til august får samtlige folkeskoler sendt et tilbud om at abonnere, og er der tilstrækkeligt mange, der tegner sig, begynder avisen at udkomme igen i september. - Mange lærere og elever har været glade for at bruge Samtid, og jeg har igen fået mod på at udgive den, siger Svend Skovmann.

Samtid var gennem 20 år et godt supplement til undervisningen i samtidsorientering i 8. og 9. klasse. Initiativet blev taget i 1976 af forlaget Notat og Svend Skovmann. I 1990 blev den overtaget af Svend Skovmann og Kirsten Wulff.

I de første år af avisens levetid nåede den et oplag på 21.000 eksemplarer, men i takt med at skolerne fik færre penge til rådighed, faldt abonnenterne fra. Helt galt gik det fra 1994 til 1996, hvor indtægterne faldt fra 1,1 million kroner til 700.000 kroner.

- Det var gennemførelsen af folkeskoleloven, der for alvor ødelagde økonomien, siger Svend Skovmann. Da man gik fra samtidsorientering til samfundsfag, holdt mange skoler en pause med deres abonnement. Det kunne vi ikke klare.

Svend Skovmann har brugt nogle måneder på at udgive en cd-rom med 1.600 artikler og 100 kort fra aviserne Samtid og Revyen for årene 1990-1996. Den har vakt stor interesse blandt samfundsfagslærere og er en af årsagerne til, at Samtid får en ny chance. Formanden for Foreningen for lærere i historie og samfundsfag, Frank Lykkegaard, synes, at det er en god idé, hvis Avisen Samtid fortsætter med at udkomme.

- Samtid tog aktuelle problemer op, så man på rimelig kort tid kunne bearbejde dem grundigt og forsvarligt med eleverne. Det var en smaddergod avis for undervisningen i samtidsorientering, og af egen erfaring ved jeg, at den også kunne bruges i sagprosaundervisningen i dansk. Derfor er jeg glad for at høre, at der er udsigt til, at der fortsat vil udkomme et produkt, der ligner den, siger Frank Lykkegaard.

Hvis Samtid fortsætter, vil den udkommer 12 gange om året. Et abonnement vil koste lidt under halvdelen af, hvad det kostede indtil slutningen af 1996. Det skulle give grundlag for et større oplag.

- Vi har planer om at skære kraftigt i omkostningerne og udkomme færre gange end hidtil. Får man som ventet flere abonnenter, vil Samtid kunne få en fornuftig økonomi, siger Svend Skovmann.

Jan Kaare er freelancejournalist.

Powered by Labrador CMS