Skimmelsvampe er sundhedsskadelige

Videnskabeligt bevist, at skimmelsvampe udsender farlige stoffer. Man ved dog ikke, hvilken dosis der skal til for at skade mennesker

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skimmelsvampe fra vandskadede bygninger afgiver sundhedsskadelige stoffer. Det har danske forskere nu påvist, og dermed er de nået en væsentlig del længere i deres arbejde.

Stofferne fra skimmelsvampene er kendt fra andre fagområder som sundhedsskadelige, blandt andet er der fundet stoffer, der hæmmer immunforsvaret, og andre, der er kræftfremkaldende. Hvad forskerne endnu ikke ved er, hvor stor en dosis af disse stoffer der skal til for at skade mennesker. Det skal kommende undersøgelser prøve at give svar på.

Det er en undersøgelse med skimmelsvampevækst fra 23 bygninger med længerevarende vandskader, der har ført til den nye viden. Bygningerne er blandt andet skoler med flade tage og daginstitutioner. Undersøgelsen er netop udgivet af Statens Byggeforskningsinstitut (SBI).

Koordinator for undersøgelsen, Suzanne Gravesen fra SBI, siger, at forskerne har fundet de farlige stoffer i de mugne organiske materialer i bygningerne som for eksempel pap, tapet, jute, træ og lim på gipsplader.

- Undersøgelsen viser ikke, hvor stor en dosis af stofferne der skal til, for at det er sundhedsskadeligt, men vi ved nu, at forskellige kendte, farlige stoffer findes i skimmelsvampe fra fugtskadede bygninger, og derfor må sundhedsvinklen skærpes. Vi kan ikke have disse farlige stoffer i bygninger, siger Suzanne Gravesen.

Hun understreger, at hun ikke ønsker at gøre hverken børn eller voksne bange over disse nye resultater.

- Vi ved om et af stofferne fra skimmelsvampene, at det er kræftfremkaldende, når man spiser det, men vi ved ikke, hvad der sker, hvis man indånder stoffet. I øvrigt er kræft ikke en sygdom, man lige får, men noget, man udvikler over måske 30 år.

- Det andet stof undertrykker immunforsvaret. Desuden giver det eksem og kløe i huden, men heller ikke her ved vi, hvor meget der skal til, for at stoffet er farligt.

- Det, vi kan sige, er, at det nu er videnskabeligt bevist, at der er tale om svampe, der udskiller farlige stoffer. Det, vi så dernæst kan sige, er, at nu må hele dette område undersøges ordentligt.

Tidligere har forskerne kun dyrket de fundne svampe på vækstplader og så undersøgt disse dyrkninger. Det gav en usikkerhed. Men denne gang er svampene fra bygningerne undersøgt direkte. Skimmelsvampene er simpelt hen skrabet af bygningsmaterialerne og undersøgt. Dermed kan man tale om, at det er videnskabeligt bevist, fordi usikkerhedskilderne er elimineret.

Forskerne bag undersøgelsen kommer fra Allergologisk Laboratorium, Statens Byggeforskningsinstitut, Arbejdsmiljøinstituttet og Danmarks Tekniske Universitet. De foreslår nu en rammeplan på området, og SBI har bedt om, at undersøgelse af svampeinficerede bygninger bliver indsatsområde.

SBI har bedt om 12 millioner kroner til videre forskning, fortæller Suzanne Gravesen.

Skimmelsvampene indeholder allergener, der påvirker de mennesker, der lider af allergi, men foruden allergenerne afgiver svampene altså også nogle giftstoffer fra deres stofskifte, og det er disse giftstoffer, der er kendt som sundhedsskadelige i andre forbindelser.

Dyreforsøg har desuden vist, at indånding af giftstofferne er langt farligere for dyrene, end hvis de spiser stofferne. Dette er ogsåén af de ting, forskerne ønsker mulighed for at kunne undersøge nærmere.

SBI modtog for nylig en donation på 600.000 kroner fra Birch & Krogboe Fonden til forskning af skimmelsvampevækst i bygninger, og forskerne håber nu på, at myndighederne vil åbne for pengekassen til videre undersøgelser.

Skimmelsvampe i vandskadede bygninger. Udgivet som SBI-rapport 282. Pris 125 kroner. Byggecentrum Boghandel på telefon 4576 7373.

Powered by Labrador CMS