Kritik ude af proportion

Kredsformand Reinhard Werner tillægger DLF's hovedstyrelse motiver, den aldrig har haft, siger Anni Herfort

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er skuffende og helt ude af proportion, når kredsformand for Vestsjællands Lærerkreds, Reinhard Werner, i Folkeskolen i sidste uge forsøger at gøre et lønkrav for et medlem til en sag om troværdighed og afgørende foreningsmæssige principper, mener både Danmarks Lærerforenings formand Anni Herfort og formanden for fagligt udvalg, Stig Andersen.

- Jeg har samme opfattelse som kredsen - Kalundborg Kommune skal selvfølgelig udbetale det beløb, man er nået til enighed om. Og det er fagforeningens opgave - lokalt og centralt - at arbejde for dette, fremhæver Anni Herfort.

- Men det mål fremmes ikke ved, at kredsformanden tillægger hovedstyrelsen motiver, som den aldrig har haft, eller ved at give ensidig fremstilling af sagen og sagsforløbet. Jeg tager afstand fra, at et medlem gøres til gidsel i en strid mellem kreds og kommune og i en intern forenings politiske uenighed, der hverken kan gavne medlemmet eller foreningen som helhed.

Problemet er, at kommunen vil udbetale penge som decentral løn. Kredsen havde foreslået, at de faldt som et funktionstillæg. Som et kompromis har kommunen ved det seneste forhandlingsmøde tilbudt, at kun 3.000 kroner af de 6.000 kroner, sagen drejer sig om, skal udbetales som decentral løn. Men kredsen har herefter fastholdt sit krav om, at hovedforeningen kører en sag i det arbejdsretlige system for at tvinge kommunen til at finde pengene på en anden lønkonto. Hovedstyrelsen har besluttet ikke at sende sagen til faglig voldgift.

- Jeg forstår godt, at kredsen ikke er begejstret for at bruge decentral løn, siger Stig Andersen.

- Men kendsgerningen er, at vi ikke kan skaffe medlemmet pengene ved at køre sagen videre. Dermed er der kun to muligheder - at opgive at få pengene udbetalt eller at indgå en aftale med kommunen. Når vi anbefalede kredsen at indgå aftale - om nødvendigt med anvendelse af decentral løn - var det i al sin enkelhed, fordi det var det eneste, der kunne sikre medlemmet pengene. Vi har alene søgt at handle i medlemmets interesse, siger Stig Andersen.

Fagligt udvalg vurderede, at foreningen står til at tabe en sag, hvis man skulle dokumentere og bevise, at udbetaling af pengene som decentral løn ville være overenskomststridig.

- Men det er selvfølgelig suverænt kredsens kompetence at afgøre, om man vil indgå aftalen, tilføjer Stig Andersen.

Anni Herfort bekræfter Reinhard Werners udtalelser til Folkeskolen, hvoraf det fremgår, at det også har haft betydning for hovedforeningen, at han under de lokale forhandlinger har ageret på en måde, der af modparten kunne udlægges som forhandlingsvægring.

- Alene af den grund vil det være perspektivløst at videreføre sagen i det arbejdsretlige system, siger Anni Herfort.

Hun bekræfter, at den seneste kongresvedtagelse om decentral løn fastslår, at aftaler om decentral løn skal være fremadrettede.

- Men Reinhard Werner kan ikke være uvidende om, at det under kongresbehandlingen tydeligt fremgik, at det skal forstås på den måde, at vi ikke vil indgå aftaler, hvor arbejdsgiverne bagudrettet vil udbetale rene 'fedterøvstillæg', hvad der ikke er tale om her, tilføjer Anni Herfort, der nu håber, at energien vil blive koncentreret om at sikre medlemmet lønudbetalingen.

Anni Herfort, har lovet at deltage i et medlemsmøde i Kalundborg for at drøfte den foreningspolitiske linje.kara