Børnehaveklasselederen er en central person

Skolen skal ikke gøres til heldagsskole, og daginstitutionen skal ikke gøres til skole

Publiceret

Samarbejde er godt. Når det går godt. Samarbejde er skidt, når det går skidt.

En banal konstatering. Men ikke desto mindre karakteriserer den temmelig præcis yderpunkterne i folkeskolen, når det gælder forholdet mellem lærere og pædagoger. Mange steder arbejder børnehaveklasseledere og lærere helt tæt sammen om indskolingen, ligesom samarbejdet mellem skolens undervisere og de ansatte i skolefritidsordningen går strålende. Men der er også eksempler på, at samarbejdet knirker voldsomt flere steder. Og i nogle kommuner lægger Danmarks Lærerforening og den lokale afdeling af BUPL, Forbundet af Pædagoger og Klubfolk, arm om en række sager.

Derfor har hovedstyrelsen over flere møder diskuteret, hvilke betingelser der skal til for at sikre et godt samarbejde i hverdagen.

Konklusionerne er samlet i ni punkter om 'forudsætninger for øget kvalitet i indskolingen' og et papir med fire såkaldte 'fokuspunkter' for DLF's politik om samarbejdet i indskolingen.

De fire punkter handler om:

1: at folkeskolens centrale aktivitet er undervisning , 2: om, at de pædagoger, der underviser i indskolingen, skal være børnehaveklasseledere, 3: om, at samarbejdet mellem de personer, der har ansvaret for børnenes hverdag, skal kvalificeres og struktureres, og 4: at, der skal være forskel på skole og fritid.

Flere medlemmer af hovedstyrelsen fremhævede, at skolefritidsordningen (SFO) kan diskuteres i pædagogisk råd.

- Dér kan alle påvirke SFO'ens aktiviteter. Det er vigtigt at have med i vores overvejelser, sagde Jens Kjær, og Palle Rom mindede om, at navnet netop fortæller, at det drejer sig om fritidstilbud på skolen.

- Ja, det er meget godt, sagde Bjarne Krogh.

- Men derfor kan det alligevel ikke være rigtigt, at indskolingen tilrettelægges efter, om BUPL'erne i fritidsordningen kan få fuldtidsstillinger ved også at arbejde i indskolingen.

Udgangspunktet må være, hvad der giver den bedste undervisning, og hvad der er bedst for børnene, mente han.

Efter en længere debat blev der fuld enighed om linjen og formuleringerne.-th

De pædagoger, der underviser i indskolingen, skal være børnehaveklasseledere

Behovet for pasning af børnene, mens forældrene er på arbejde, har mange steder ført til en uacceptabel sammenstuvning af børn i uegnede lokaler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Powered by Labrador CMS