Debat

De faglige muskler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Geo Horns 'Kommentar' i Folkeskolen nummer 19 får undertegnede på banen, ikke alene fordi jeg nok grundlæggende er uenig i, hvordan man når frem til at 'tænke i komplekse baner', 'være grænseoverskridende', 'udfordre ortodoksien' og 'sætte spørgsmålstegn ved rutiner og alment accepterede sandheder', men tillige fordi han refererer til en artikel om Nobelpristageres arbejdsmetoder. Jeg er enig med Geo Horn i, at selv om vi ikke skal lave Nobelpristagere, kan sådan en artikel give anledning til et par tanker.

Undertegnede har i princippet gjort det samme, idet jeg sammen med en kollega har lavet et interview med den klassiske komponist Anders Nordentoft. Konklusionen på dette interview er noget anderledes end Geo Horns. Derfor vil jeg også gerne have et svar fra Geo Horn. Der er måske en grund til, at vi når frem til forskellige resultater. For det første synes jeg, at han undervurderer reproduktionens betydning i processen mod kreativitet. Megen grundlæggende indlæring foregår netop via reproduktion. For Anders Nordentofts vedkommende ved at have luret læreren/mesteren af, kende sin musikhistorie/teori til fingerspidserne og derved have skabt sig et solidt fundament. Det solide fundament kommer ikke ved, at det hele skal foregå på en gang. Der må godt være en struktur, så man kan få afsæt i platforme i form af solid faglig viden og kunnen.

For det andet: Skal man 'udfordre ortodoksien', skal man kende ortodoksien til fingerspidserne. Skal man undgå klicheerne i musikken, skal man kende klicheerne. Skal man komme om ved nogle lovmæssigheder, skal man også kende disse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Når Geo Horn skriver: 'Det er vigtigt at beherske mange forskellige områder og se mange forskellige sider samtidig', betyder det så ikke, at han i overført betydning vil bygge skorstenen før fundamentet?

Jeg mener også, at eleverne skal lære 'at tænke produktivt, nysgerrigt og kreativt'. Det skal ske ved, at eleverne ud fra de erhvervede faglige kundskaber får opgaver af mere kreativ karakter. For at opnå dette kræves netop faglige muskler.

Walter Steffen Nielsen

København