Sprogligt set

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lidt ved siden af

Hans Engells spritkørsel er blevet kaldt en fodfejl. Det er Per Stig Møllers håndtering af sin egen årtier gamle spritkørsel også. Engells lovbrud er flere gange offentligt blevet omtalt som et uheld. Ingen af disse karakteristikker er heldige. En person, der kører bil i spirituspåvirket tilstand, står hverken forkert på sine fødder eller træder ved siden af. Han bringer sine medmennesker og sig selv i fare. Et uheld bagatelliserer sagen, gør den til noget, der ganske uventet kan ramme enhver.

Vi har at gøre med - sproglige fodfejl. Ofte vælger vi selv, journalisterne eller eleverne ordet lige ved siden af det rigtige. Vi tager en chance, hvor vi burde løbe en risiko, og siger tak for smigeren i stedet for tak for komplimenten.

'Den nye spiller har tilføjet holdet ny styrke', kunne man læse. Det er en fodfejl - der menes tilført. Og det er heller ikke rigtigt, at 'landsholdet tabte terræn takket være landstrænerens ukloge samtidige udskiftning af Camilla Andersen og Anja Andersen'. Medmindre journalisten sportsligt har landsforræderiske sympatier, må det rigtige udtryk være på grund af.

En politiker med stærke sproglige interesser hævdede fra Folketingets talerstol, at én parts interesser blev forfordelt til skade for andres. Han mente i virkeligheden, at interesserne blev tilgodeset på bekostning af andres.

Fodfejl skyldes ikke ukendskab, men mangel på omtanke og træfsikkerhed. Engell vidste godt, at promillekørsel er forbudt, og hans kollega kender udmærket forskel på fordel og bekostning. Forveksler man yndling og yngling, aktion og auktion, er der derimod ofte tale om ukyndighed.

Under alle omstændigheder vælger man et udtryk - lige ved siden af.

Professor Higgins

Powered by Labrador CMS