Kresten Helveg Petersen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med Kresten Helveg Petersens død har vi mistet en af vor tids markante skikkelser inden for dansk kultur og uddannelse.

Han formåede gennem sit politiske arbejde for Det Radikale Venstre og ikke mindst som både kulturminister og undervisningsminister på afgørende måde at præge udviklingen i næsten en menneskealder.

Med sin entusiasme og sit idealistiske syn og med sin legendariske energi formåede han at engagere og begejstre de mange, der i årenes løb krydsede hans vej.

Helveg Petersen havde evnen til at beskæftige sig med de store overordnede spørgsmål i samfundet samtidig med, at han havde øje for samfundets svage grupper. På sine ældre dage kastede han al sin energi og prestige ind i arbejdet for gruppen af sent udviklede. Han så muligheder i ethvert menneske, og hele hans indsats og menneskesyn aftvang stor respekt hos alle, som mødte ham i hans virke.

Hans tanker er værd at erindre sig i vore dage, hvor flere og flere opfatter uddannelse som et instrument, der blot skal øge bruttonationalproduktet.

Vi er mange, der vil savne hans regelmæssige bud på, hvordan man også kunne tegne fremtiden i uddannelsesverdenen og i kulturlivet.

Det er sjældent, at et enkelt menneske har betydet så meget.

Ole Vig Jensen

undervisningsminister