Visitation uden faglig indsigt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 1. november blev der indført en ledervisitation på de fem områdekontorer. Det betyder, at der sidder ikke-psykologfaglige ledere og gennemgår alle sager, der kommer ind. Og ledergruppen bestemmer så både indsatsområde og indsatsniveau.

Psykologerne siger:

- Tidligere sad vi i vores faggrupper med en faglig ledelse og drøftede sagerne igennem. Nu bestemmer lederen, hvad der skal ske, og om der skal ske noget.

Tale-hørepædagog Jytte Balslev siger:

- Manglende sprogudvikling er ofte årsag til den første kontakt med PPR-personalet. Og tale-hørepædagoger, som kommer i daginstitutionen, har tit kontakt med forældrene før indstillingen. Fejlvisiteres sådan en sag for eksempel til en anden personalegruppe, mister vi troværdigheden over for forældrene.

- Ledervisitationen giver utryghed, vi kan ikke længere love forældrene, hvad der kommer til at ske videre i sagen, siger hun.

Formanden for Pædagogiske Psykologers Landsforening, Henning W. Nielsen, kender også til forholdene i Odense. Han har følgende kommentar:

- Det, der foregår i Odense, er faglig fusk i den grad, at man ikke længere kan lægge navn til det som psykolog. Det er uanstændigt for borgerne og en faglig misforståelse af, hvilke behov de børn, der har vanskeligheder i skolen, har.

- Ledervisitationen i Odense ville svare til, at en praktiserende læge henviste en patient til et hospital, og der så sad en socialrådgiver og visiterede og gav besked til kirugen om, hvor han skulle skære. Gruppelederen i Odense er ikke i stand til at lægge nogle psykologisk-faglige kriterier for sin visitation.

Administrationschef i Serviceforvaltningen, Birgit Sørensen, siger:

- Man kan ikke lave den sammenligning, og det, der foregår i Odense, er bestemt ikke faglig fusk. Jeg mener til enhver tid, at vi kan stå inde for det, vi laver. Vi prøver på at få mest muligt ud af de ressourcer, vi har fået tildelt, og det kræver en prioritering.

Hvis det skal være fusk, det man laver på PPR-området, så må man sige, at alle de fagområder, der ikke er repræsenteret af en leder, skulle være fusk. Selvfølgelig er det ikke det. Det er mennesker, der kan se tværfagligt på tingene. Og de tager jo ikke stilling til, om Peter kan få syv timer fordelt over 14 dage.

Birgit Sørensen oplyser, at ledervisitationen er indført for at få en såkaldt 'Ledelsesstyring af produktionen', for at man præcist kan gøre op, om det er relevante sager, der er i systemet - som et filter for medarbejderne.

Birgit Sørensen beklager samtidig, at der ikke er psykologfaglige ledere i Odense, og oplyser, at der på nuværende tidspunkt er seks ledige gruppeleder-stillinger, som man ikke har kunnet få besat.

- Hidtil har vi ikke kunnet få de her stillinger besat, fordi de fleste af de faggrupper, der er i Serviceforvaltningen, skulle gå ned i løn, hvis de skulle tage den stilling, siger hun.don