Debat

Nu har de gjort det igen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har lige modtaget min årlige opgørelse fra Lærernes Pension, og af den fremgår det, at min forventede årlige pensionsydelse bliver på 81.197 kroner. Det er der jo ikke noget galt i, 81.197 kroner er jo også en slags penge, og så er det jo hvert år, fra jeg bliver pensioneret som 67-årig, til jeg dør.

Ved nærmere eftertanke må jeg alligevel undres.

For det første er min forventede årlige pensionsydelse blevet nedjusteret fra 81.937 kroner (1996) til 81.197 kroner (1997). Det er da mærkeligt, når mine pensionsindbetalinger må forventes at stige i takt med min højere lønanciennitet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

For det andet, med en pensionsydelse på det niveau vil en simpel fremdiskontering af min nuværende pensionsindbetaling, gennem 32 år, sikre min pension til jeg bliver omkring 100 år gammel.

Er lærerjobbet da én lang sommerferie, og bliver lærerne virkelig 100 år gamle, når resten af befolkningen kun bliver 73-77 år gamle. Jeg tror det ikke.

For det tredje, hvorfor opnår tjenestemænd meget højere pension end overenskomstansatte, når de ellers har samme lønforhold?

Hvad er forklaringen?

Tom Kolind

overenskomstansat lærer

Allerød

Forkortet af redaktionen

Svar:

Når din pension er opført med et lavere beløb på den oversigt, du har modtaget i marts 1997, end på den oversigt du modtog kort før jul, skyldes det, at arbejdsmarkedsbidraget (bruttoskatten) blev hævet med 1 procent fra 1996 til 1997. Lærernes Pension skal indbetale bruttoskatten til skattevæsenet.

I det pensionsbeløb, der er anført i pensionsoversigten, er ikke regnet med fremtidige anciennitetsstigninger og heller ikke andre lønstigninger. Beregningen er i øvrigt foretaget ud fra forsigtige forudsætninger, og via bonustilskrivning vil den faktiske pension til sin tid blive højere.

Du beder om at få en klar og overskuelig forklaring på forholdene. I det nummer af 'Nyt fra Lærernes Pension', som lige er udsendt til de forsikrede, er der en artikel, hvor pensionsniveauerne og en prognose for disse beskrives.

De færreste lærere bliver 100 år, men vi regner da med tiden at få nogle forsikrede, der kan fejre 100-års fødselsdag. De forudsætninger, hvorudfra vi beregner pensionerne, bygger på de generelle forhold omkring dødelighed, som kendes fra den danske befolkning. Vi kan endnu ikke sige, om lærerne afviger væsentlig herfra, men efterhånden som Lærernes Pension vokser, vil vi kunne foretage en vurdering heraf.

Paul Brüniche-Olsen

administrerende direktør

Lærernes Pension