Debat

Om ledelsestid

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svar til Bent Lundager Hansen, Kerteminde.

Korte spørgsmål kræver korte svar.

- Al tid til ledelse, hvad enten det er til skoleinspektører, viceskoleinspektører eller afdelingsledere, finansieres af kommunen, såvel efter gældende aftale som efter Overenskomst 97's bestemmelser.

- Den bedste ledelse får man, når den bedst kvalificerede i et ledelsesteam overdrages løsningen af en opgave.

- Efter min opfattelse har ledere og kredsformænd den samme interesse i et højt lønniveau for ledelsen i folkeskolen. I øvrigt arbejdes der for tiden såvel i Danmarks Lærerforening som i Danmarks Skolelederforening med spørgsmålet om skoleledernes placering i den fælles fagforening.

Da dine spørgsmål ikke kan dreje sig om dine personlige forhold alene, tillader jeg mig at komme med en kommentar, der ikke vedrører ledelsestid alene, men gælder for de fleste i overenskomsten aftalte bestemmelser om arbejdtid. Den kommunale beslutningsret kan i værste fald underminere en hvilken som helst positiv intention med en aftale gennem det niveau, kommunen fastsætter for sin service i de forskellige sektorer.

Derfor fordrer de kommende arbejdstidsbestemmelsers minimumskrav for tid til ledelsespersonale, at kommunalbestyrelsen tager positive beslutninger om en forøgelse af ledelsestid til skolerne for at opnå den styrkelse af ledelsen, der er intentionen bag aftalen.

Pædagogisk ledelse efterlyses gang på gang, og Danmarks Skolelederforenings undersøgelse understreger medlemmernes ønsker om større muligheder for at udøve den.

Skulle nogle kommuner beslutte, at aftalen ikke skal udnyttes efter denne intention, sker der beklageligvis kun det, at kommunen kommer til at betale overpris for den forøgede tid til 'andre opgaver end ledelsesopgaver', som afdelingsledere, viceskoleinspektører og skoleinspektører pålægges, og i det tilfælde kan der rejses berettiget tvivl om, at det giver en bedre ledelse, at tiden bare fordeles på to personer.

De nye bestemmelser sikrer alle ledelsespersoner mindst en tredjedel af et års arbejde til ledelse, og det er fint - også for dit eksempels 1.780 ledelsestimer, der netop ikke fremover vil være nok til en ledelse på fire personer.

Jens Kjær

medlem af DLF's hovedstyrelse

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler