Debat
0   137

Nej til lokal omfordeling

Det er med stor bekymring, kredsstyrelsen i Kreds 13, Danmarks Lærerforening, vurderer de fremtidige lønmæssige perspektiver i overenskomstresultatet. Vi må konstatere, at en stadig større andel af den samlede lønsum skal omfordeles blandt lærerne ved lokal forhandling.

Overenskomstresultatet indeholder en stigning af den decentrale løn trods kongressens klare politik om at afskaffe den decentrale løn. Medlemsundersøgelsen har samtidig bekræftet, at der blandt lærerne hersker en entydig og massiv modstand mod den decentrale løn.

Artiklen fortsætter under banneret

I medlemsundersøgelsen ønsker medlemmerne tillige en hårdere fagforeningspolitik. Dette element har vi ikke kunnet fåøje på i den aktuelle overenskomstsituation. I stedet for bruges der mange kræfter på at postulere, at gennembruddet for Kommunernes Landsforenings lønpolitik vil komme en del af foreningens medlemmer til gode, når lønsummen omfordeles.

Uden nogen form for kongresbeslutning - eller medlemsdebat - indgår DLF en rammeaftale for nye lønformer. Arbejdsgivernes krav om basisløn, kvalitetsløn og funktionsløn vil danne udgangspunkt for fremtidige lønformer for lærerne. Omfordeling af en stadig større del af lønsummen ved lokal forhandling er en integreret del af modpartens politik, som vi nu kan 'øve' os i med den decentrale løn.

Det er samtidig klart, at arbejdsgiverne ønsker decentraliseringen ført helt ud på skolerne, så tillidsrepræsentanten og skolelederen kan forhandle den lokale omfordeling af lønsummen. Dermed er decentraliseringen af forhandlingsretten til både arbejdstiden og lønnen gennemført, uden at medlemmerne er blevet spurgt eller har givet accept. Den kendsgerning oplever vi ikke som opstilling af et skrækscenarium, men tværtimod som en nøgtern vurdering af, at modparten på urimelig kort tid har nået sine mål.

Denne udvikling og dette perspektiv kan vi ikke anbefale medlemmerne at tage medansvar for ved at stemme ja til overenskomstresultatet.

Hvis man er imod en lokal omfordeling af lærernes samlede lønsum, må man nødvendigvis give udtryk for sin modstand ved at stemme nej.

Palle B. Christensen

formand, Kreds 13


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ