Debat

Af principielle grunde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvfølgelig skal vi forældre betale for skolerejser og lejrskoler.

Lad os kalde en skolerejse eller en lejrskole den 'første dannelsesrejse'. Lad os tage hatten af for den store gruppe lærere, der påtager sig opgaven og ansvaret ved at stille sig i spidsen for klassens rejse inden for skolen rammer, der bruger rejseforberedelserne til motivation og skoleglæde, og som under rejsen oplever et nyt sammenhold i klassen og ofte ser 'den sidste blive den første' eller med an-dre ord opdager helt nye si-der hos den enkelte elev,og hvordan der overskrides tærskler.

Hvorfor er det altid regoristerne, der 'af principielle grunde' og med 'helligheden' i stemmen fører sig frem til skade for helheden, for glæden og fantasien. De repræsenterer kun promiller . . . Hvor bliver indlæggene af fra de positivt indstillede lærere og forældre? Er I bange af kollegiale grunde eller bare sløve?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

'Skolens ånd under afpresning' . . . ja, lige præcis når en dr.jur., professor Henrik Zahle juridisk skal fortolke grundloven i relation til skolerejser, eller når hr. Niels Christian Sauer efterlyser 'hvad begrebet undervisning dækker', og som udtaler 'Er en lejrskole undervisning, så skal skolen betale, eller også er det ikke undervisning, og så skal det ud af skolen'. Det lyder virkelig spændende, motiverende, horisontudvidende!

Lad nu os forældre, inden for økonomiske rimeligheders grænse, selv afklare betaling af vore børns skolerejser, 95 procent af os kan godt. Vi kunne for eksempel motivere til 'lønsomt børnearbejde inden for familien' og lægge 250 kroner til side om året. Så er der til de 1.500 til 2.000 kroner, en skolerejse koster. Når det endelig kniber, økonomisk, så kan der sikkert findes en løsning, så alle kommer med.

Selvfølgelig har samfundet, det vil sige os alle, ikke 'råd til' også at sætte 30 eller 150 millioner på statsbudgettet til skolerejser og lejrskoleture. Sikken administration, sikke muligheder for udnyttelse . . .! Som i sin tid i Gladsaxe Kommune, hvor det mindste, man kunne forlange, var en klasserejse til Ceylon, nu Sri Lanka; kommunekassen betalte! Er der ikke 'af principielle grunde' tale om en kræve- og retten til at få-mentalitet, stivnet i næsten sammenlignelige 'gammelkommunistisk' cement.

Det er i øvrigt interessant at observere, at de, der rejser debat af 'principielle' grunde, også omkring 'en femmer' til en festdag i klassen eller en busbillet til en udflugt, hører til den mere velbjergede del af samfundet. Synd for de forældres børn, der også i klassesammenhæng skal lide under en krakilsk forælders trang til at føre sig frem 'af principielle grunde'.

Er der for øvrigt nogen, der har spurgt de unge? Vi har! 24,6 procent vil helst rejse med klassen, vennerne 20,5 procent, sportsklubben 15,4 procent . . . med forældrene 18,1 procent, ungdomsklubben/ungdomsskolen 11,1 procent, andet 10,4 procent.

Dette indlæg er skrevet med al mulig risiko for at blive udråbt som asocial og andre godter - og ikke mindst at varetage egne interesser som arbejdende bestyrelsesformand i Team Travel/Skolerejsebureauet. Det sidste synspunkt kan være meget forståeligt.

Jørgen Høyer

Team Travel