Debat
0   183

Betaling for lejrskoler

Ordet 'fri' betyder i grundloven ikke kun gratis, det betyder også uhindret, jævnfør grundlovens paragraf 74 om borgernes fri og lige adgang til erhverv.

Når kommunerne stiller krav om, at forældrene betaler et beløb for børnenes deltagelse i lejrskoler, så er dette ganske i overensstemmelse med såvel grundloven som folkeskoleloven. Forældrene betaler for børnenes ophold under lejrskolen, men de skal ikke betale for børnenes deltagelse i undervisningen under lejrskolen. Der må derfor ikke lægges børnene hindringer i vejen for, at de kan deltage i undervisningen på en lejrskole, der kan således ikke kræves betaling for transport.

Artiklen fortsætter under banneret

Opholdet under en lejrskole er alene en del af skolens virksomhed, ikke en del af skolens undervisning. Dette fremgår tydeligt af folkeskolelovens paragraf 44, styk 1, 5).

Efter denne passus fastsætter skolebestyrelsen principperne for skolens virksomhed, herunder om . . . lejrskoleophold. Lejrskole er ikke omtalt i folkeskolens regelsæt, det vil sige i de centrale kundskabs- og færdighedsområder i folkeskolen - ej heller i de vejledende læseplaner for folkeskolen, og det er kun udgifterne til skolens undervisning, der påhviler kommunerne jævnfør paragraf 49.

De reaktioner, der nu fremkommer i Folkeskolen og fra foreningen 'Skole og Samfund', skulle være bragt frem i 1991, da paragraf 39 blev indført i folkeskoleloven, det vil sige før den nugældende folkeskolelov blev drøftet og vedtaget af Folketinget. Hverken dengang i 1991 eller i 1993 reagerede Danmarks Lærerforening eller foreningen 'Skole og Samfund' på denne regel, at det påhviler forældrene at sørge for deres børns ophold (forplejning og seng) under en lejrskole, der således kun for undervisningens vedkommende er en del af skolens undervisning og dermed betales af kommunerne.

Niels Ole Sølberg

cand.jur. og overlærer

ved amtskommunal

specialundervisning

for voksne

Svar:

Folkeskolen har forelagt professor Henrik Zahle Ole Sølbergs indlæg. Hans kommentar er:

Jeg forstår kommentaren derhen, at også Sølberg opfatter i hvert fald noget af virksomheden under et lejrskoleophold som undervisning, hvilket jo i høj grad svarer til virkeligheden. Og denne opfattelse af lejrskoleopholdet har efter min opfattelse afgørende betydning for den juridiske vurdering.

Redaktionen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ