De ti bud

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Niels Christian Nielsen og Maj Cecilie Nielsen har i bogen 'Verdens bedste uddannelsessystem' ti bud:

1. International kvalitetsmåling og udvikling. At der skabes en viden om, hvem der inden for et givet område er de bedste i verden, og hvordan det kan bruges til udvikling af den danske model.

2. Afskaffelse af modproduktive arbejdstidsaftaler.

3. Skemaregulering i 45-minutters-parceller ophæves. Fordi det ligesom arbejdstidsaftaler er en gammelindustriel måde at organisere arbejdet på.

4. Virksomhederne skal aktiveres i forhold til uddannelse.

5. Ungdomsuddannelserne skal integreres. For de unge er der ikke en velbegrundet logik i opsplitning mellem gymnasium, handelsskole og teknisk skole.

6. Ulykkelige børn og unge og stort frafald må ikke accepteres.

7. De basale færdigheder skal i international top.

8. Selvstændighedskulturen skal fremmes.

9. Uddannelsesindsatsen for ledige skal nyvurderes.

10. IT (informationsteknologien)

skal være andet end snak i uddannelsessystemet. Alle skoler bør inden for de næste fire år forsynes med netopkobling og alle lærere, elever og studerende med en bærbar pc. Store dele af omkostningerne vil kunne findes gennem omprioriteringer inden for de samlede budgetter for uddannelse.