Bliver du trukket i løn for vinterferien?

Hvor et løntræk ikke dækkes af optjent ferie og/eller feriedagpenge, er der under en kollektiv ferielukning mulighed for dagpenge - selv om man har fast ansættelse

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På en del skoler har man allerede holdt 5-ugers ferie, og der udbetales derfor normal løn ved lukning på grund af elevernes vinterferie.

På andre skoler er der imidlertid tale om en egentlig kollektiv ferielukning, som skal dækkes økonomisk af den enkeltes egen ferieoptjening hos arbejdsgiver og/eller a-kasse.

På disse skoler vil følgende medlemsgrupper kunne få et økonomisk problem:

! Nyuddannede, som normalt ikke har optjent feriegodtgørelse/-ret til løn under ferie og feriedagpenge til alle 5 ferieuger i de 2 efterfølgende ferieår.

! Medlemmer, som fx har holdt orlov, har skiftet job eller i øvrigt i 1995 i perioder har været uden for arbejdsmarkedet.

Når et løntræk ikke dækkes af optjent ferie og/eller feriedagpenge, kan der imidlertid være mulighed for et økonomisk 'tilskud' fra a-kassen i form af dagpenge.

Hvornår

Når du:

! hverken har ret til løn, eller

! selv har optjent nok feriegodtgørelse og feriedagpenge til hele den pålagte ferie,

har du mulighed for at få udbetalt dagpenge i en periode med ferielukning.

! Du skal være uden ret til løn, feriegodtgørelse eller feriedagpenge, fordi du er omfattet af en kollektiv ferielukning. Er skolen blot lukket for undervisning, får du som fastansat løn i hele lukningsperioden.

! Al ferie optjent hos arbejdsgivere og a-kasse skal være holdt.

! Du skal være tilmeldt Arbejdsformidlingen (AF) og berettiget til dagpenge ved eventuel ledighed.

! Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet i perioden med dagpenge, og du må fx ikke rejse til udlandet.

Hvordan

! Søg skriftlig dokumentation for, at du er omfattet af en kollektiv ferielukning (fx kopi af skolens dispensationsplan eller en erklæring fra skolen).

! Undersøg om du har afholdt al optjent ferie, herunder ferie med feriedagpenge. Har du feriedagpenge til gode, skal du søge om at få dem udbetalt, hvis du vil have mulighed for dagpenge.

! Tilmeld dig AF den dag, du har brugt al optjent ferie.

Det skal du sende

! Dokumentation (evt. disponeringsplan) for kollektiv ferielukning i vinterferien.

! Ansøgning om feriedagpenge, hvis du ikke har opbrugt dine optjente feriedage med feriedagpenge.

! Indsend dagpengekortet og ledighedserklæring umiddelbart efter lukningsperioden.

! Husk at afmelde dig AF ved afkrydsning på dagpengekortet, når du genoptager arbejdet.

Udbetaling

Hvis vinterferien ligger i uge 7, kan evt. dagpenge udbetales ultimo februar. Hvis vinterferien ligger i uge 8, kan dagpengene derimod ikke udbetales før ultimo marts. Årsagen er, at uge 8 hører til en dagpengeperiode, som først slutter søndag den 16. marts. A-kassen må ikke udbetale, før perioden er slut.

Orientering om reglerne

De særlige muligheder for medlemmer i fast ansættelse er også beskrevet i DLF/A's feriefolder, som i april 1996 er udsendt til 10.000 medlemmer med registreret optjening/tildeling af feriedagpenge.

Kontakt DLF/A, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal forholde dig i vinterferien.