0   147

Handicappede snydes

Nyt hæfte giver ideer til, hvordan børn med handicap kan få mere ud af idræt

Skoleelever med handicap bliver ofte snydt for den idrætsundervisning, som de har ret til og i mange tilfælde endnu mere brug for end deres klassekammerater.

- Ikke fordi idrætslærerne svigter, men fordi det er en næsten umulig opgave for selv den dygtigste idrætslærer at undervise en klasse med 24 elever, der både kan rende og hoppe, og en enkelt, der ikke kan, som lederen af Handicapidrættens Videnscenter i Roskilde, Kristian Jensen, forklarer.

Artiklen fortsætter under banneret

Men nu er der hjælp på vej til idrætslærerne. Undervisningsministeriet udsender i disse dage temahæftet 'Handicappede elever i idrætsundervisningen' med 32 siders tips, oplysninger og inspiration til alle skoler og skoleforvaltninger.

Kristian Jensen er medforfatter til hæftet. Han har i flere år beskæftiget sig med handicapidræt, og for et år siden blev han leder af det nyoprettede Handicapidrættens Videnscenter, som Dansk Handicap Idræts-Forbund står bag.

- Handicappede, der i dag er voksne, var næsten alle helt fritaget for idræt i skolen, og selv om billedet de seneste år er blevet bedre, er det slet ikke godt nok. Når handicappede børn og unge starter i en idrætsklub for handicappede, skal de næsten starte på bar bund, fordi de stadig ikke får den samme idrætsundervisning som andre, og derved bliver de dobbelt handicappede.

Kristian Jensen ønsker ikke at give idrætslærerne dårlig samvittighed.

- Det er ikke nødvendigt, for det har de allerede. Det ved vi fra de kurser og seminarer, vi holder. Lærerne vil gerne gøre det bedste. Men de mangler uddannelse, erfaring og inspiration. Ofte skal der også ekstra udstyr og støtte samt ændrede fysiske rammer til.

- I temahæftet giver vi eksempler på, hvad der kan gøres, og fortæller om de mange foreninger og steder, idrætslærerne kan hente flere oplysninger. Men vi slår også til lyd for et lokalt beredskab, som den enkelte lærer kan trække på. Vi så gerne, at der ude i kommunerne blev udpeget handicapidrætsvejledere. Det kunne være en idrætslærer, der fungerer som 'ildsjæl', 'vidensbank' og kontaktled mellem idrætslærerne, de lokale idrætsforeninger for handicappede, amtskonsulenten for handicapidræt og andre interesserede.

Der findes ingen præcise tal for antallet af handicappede i folkeskolen og i private grundskoler. Men en helt ny undersøgelse fra Roskilde Kommune viser, at næsten alle kommunens skoler har handicappede elever.

- Heldigvis kan vi også se, at kun en enkelt af de næsten 70 handicappede elever på Roskildeskolerne er helt fritaget for idrætsundervisningen. Men så godt ser det ikke ud på landsplan - desværre, siger Kristian Jensen.jh


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet