Rundt om en pulje

Lærerne beklager splittelse i forhandlingsfællesskab

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den forløbne uges overenskomstforhandlinger har stået i sygeplejerskernes tegn. På forhånd gik formand Jette Søe i pressen med meldinger om, at sygeplejerskerne og de øvrige sundhedsgrupper skulle have 200 millioner kroner fra en fælles KTO-pulje (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) på 250 millioner kroner.

FTF-K-forhandlingsfællesskabet (Funktionærerne og Tjenestemændenes Fællesråd) holdt et møde, hvor sygeplejersker, pædagoger og lærere forsøgte at blive enige om, hvordan puljen skulle fordeles. På forhånd ligger det i kortene, at der også hos arbejdsgiverne er en holdning om, at sygeplejerskerne skal have mest.

Anni Herfort fremsatte som formand for FTF-K et forslag om, at sygeplejerskerne skulle have 135 millioner kroner og BUPL (Forbundet for Pædagoger og Klubfolk) 65 millioner kroner fra puljen til særlige formål.

Til gengæld skulle lærerne have del i andre puljer - i alt omkring 138 millioner kroner - inklusive en sikkerhed for at få de i underkanten af 30 millioner kroner, som lærerne opfatter som deres tilgodehavende for betalingen til den decentrale lønpulje ved overenskomsten i 1995. Det er de berømte eller berygtede 70 millioner, som i efteråret blev til under det halve, da det viste sig, at kommunerne kun delte under halvdelen af pengene ud.

Men sygeplejerskerne og de øvrige sundhedsgrupper sagde - som alle avislæsere ved - nej tak. Dermed forlod de også deres plads i KTO's forhandlingsudvalg, som forhandler de generelle ordninger for samtlige 622.000 kommunalt og amtsligt ansatte.

- Jeg syntes, at det var et godt tilbud til sygeplejerskerne, som jeg kun kan beklage, at de ikke tog imod. Vi ville strække os et godt stykke for at få et forlig inden for forhandlingsfællesskabet. Det mener vi er den bedste løsning for alle, sagde Anni Herfort i mandags.

Det var inden, de afgørende forhandlinger om, hvad der så skulle ske, begyndte i KTO sidst på mandagen.

- Jeg er ked af den splittelse, vi nu står med. Men udgangspunktet for forhandlingerne er det samme. Efter min mening havde det været klogere at starte med at tale om, hvilke projekter pengene skulle bruges til, i stedet for at fokusere så meget på at dele pengene ud. Det tror jeg ville have ført til en mere smertefri proces. Men nu må vi have LO-grupperne (Landsorganisationen i Danmark) på banen og snakke om, hvilke tværgående projekter vi overhovedet kan blive enige om at finansiere. Og så må vi have resten af pengene delt ud, så vi kan gå i gang med de specielle forhandlinger, sagde hun. Dagen inden interviewet med Anni Herfort indgik HK (Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund i Danmark) overenskomster for handelsområdet og for serviceområdet. Det var forlig, som blandt andet gav HK'erne 14 ugers barselsorlov med løn. Betalingen til arbejdsgiverne var, at overenskomsterne blev treårige. Tankerne om treårige overenskomster har også på andre områder været luftet af arbejdsgiverne, især inden for staten. De kommunale arbejdsgivere har dog ikke kravet med i deres generelle krav til overenskomstfornyelsen.

- Jeg synes bestemt, at HK'erne skal have de goder, de nu har forhandlet hjem. Men giver det finansministeren blod på tanden til også at satse på tre-årige overenskomster inden for staten, lægger det formentlig også et pres på os, vurderer Anni Herfort.

Powered by Labrador CMS