Debat

Glæde fortsætter

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Glæden over Folkeskolen fortsætter, da Chresten Sloth Christensen bidrager med kildemateriale til forståelse af læsesituationen.

Det fremgår således, at Danmarks Lærerforening i 1985 måtte arbejde med datamateriale fra psykologen Mogens Jansen.

Et af problemerne omkring læsedebatten er, at der aldrig har eksisteret lødige og seriøse dataindsamlingsmetoder med hensyn til elevernes udbytte af danskundervisningen i 1.-8. klasse. For 9. og 10. klasses vedkommende findes resultaterne fra FA og FUA. Tallene fra IEA er således epokegørende, idet de angår 3. klasse og 8. klasse og angår væsentlige didaktiske forhold.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Derimod fandtes - på det kommercielle marked - test, der altovervejende var udviklet af psykologer og konsulenter for retarderede børn i whisky-bæltet. I faglitteraturen om disse test er de betegnet 'b-materiale' eller 'beskyttet materiale'. Første gang, jeg stødte på dette udtryk, studsede jeg over den mystiske betegnelse. Var den kolde krig brudt ud? Eller legede store drenge fra whisky-bæltet hemmelig hule? Det viser sig, at disse test tages under psykologens ansvar. Tilsyneladende er det en del af psykologernes arbejdsområde at beskytte materiale fra et kommercielt forlag!

Chresten Sloth Christensen kan bidrage til opklaringen af læsesituationen ved at oplyse om, ifølge hvilken lovgivning psykologer og konsulenter for retarderede børn har haft beføjelser i 1985 til at kontrollere danskundervisningen i normalklasser. Hvem har givet en helt irrelevant gruppe denne beføjelse? Hvorfor dukker danskprøveresultater op - helt uden for offentlig forvaltning? Og er hvert barn i undersøgelsesmaterialet indstillet af forældrene til psykolog?

Uanset svaret er det en kendsgerning, at sammenblandingen af offentlig forvaltning og kommercialisme har været særdeles uheldig. Uanset svaret er det en kendsgerning, at Danmarks Lærerforening i 1985 har været i samme båd som alle andre: den faktiske situation var beskyttet mod seriøs oplysning og kompetent fortolkning.

Birgitte Borgen Marcussen

Gentofte