Matematiske sammenligninger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sammenligner man 7. klassetrin, har danske elever 52 procent rigtige svar, mens det internationale gennemsnit er på 50 procent. Her har alle elever syv års skolegang bag sig, og Danmark ligger på niveau med blandt andre Australien, Canada, Frankrig, Holland, Thailand og Schweiz.

Ser man danske elever på 8. klassetrin og sammenligner med andre landes elever med otte års skolegang, har danske elever 60 procent rigtige svar, mens det internationale gennemsnit er på 55 procent.

Blandt 13-årige på undersøgelsens laveste klassetrin (i Danmark er det i 6. klasse, i de fleste andre lande 7. klasse) har danske elever 44 procent rigtige svar i matematikopgaverne. Det internationale gennemsnit er på 49 procent. Her er Danmark på niveu med lande som Cypern, Island, Letland, Norge, Rumænien, Skotland og Spanien.

I gruppen af 13-årige på højeste klassetrin (i Danmark vil det sige i 7. klasse, i de fleste andre lande er det 8. klasse) har danske elever 52 procent rigtige svar. Det internationale gennemsnit er på 55 procent.

I Singapore har de 13-årige svaret rigtigt på 71-75 procent af opgaverne og ligger dermed i top på listen, mens Sydafrika ligger i bund med 21-25 procent rigtige svar.

Undersøgelsen deler matematik op i forskellige kategorier. Her er de danske 6.-klasseelever dårligst til brøker, talforståelse og algebraiske mønstre, sammenhænge, udtryk samt ligninger. Senere i deres skolegang kommer de danske elever op på eller lidt over det internationale gennemsnit.

Danske elever ligger over gennemsnittet på alle de undersøgte klassetrin, når det gælder kategorien 'datarepræsentation, analyse og sandsynlighed'. Eleverne skulle her præsentere og analysere data ud fra kort, tabeller og grafer, og de skulle demonstrere forståelse af tilfældighed og sandsynlighed.