Debat
0   212

Hallo - De der

Måske en upåagtet sproglig detalje, man ikke tillægger betydning - ikke bemærker, men som er med til at anonymisere lærerne, med til at gøre dem til en ensartet grå masse i muldvarpehøjde.

For skal der ændres holdninger og opfattelser, rokkes ved værdier og selvforståelser, så begynd med sproget - ordvalget!

Artiklen fortsætter under banneret

Selv de mest øglekolde udtryk glider efterhånden ubesværet ind i den daglige sprogbrug og bliver stuerene - blot de anvendes tit nok og af de betydningsbærende kredse.

Ganske snigende bliver de en del af magtudøvelsen!

Der findes tryghedsskabende ord og vendinger, der skal gøre os alle sammen til en stor familie - en stor idyl! (Samarbejde, dialog, nærhed og lignende). Og så er der de afstandsskabende!

Tænk på et udtryk som personale! Det er ved at vinde indpas i folkeskoleregi! Vel nok en betegnelse, der er anvendelig, hvis det drejer sig om en fabrik eller et værft med mange forskellige faggrupper.

Men ikke i en folkeskole, hvor det kun kan opfattes som en bevidst distanceforanstaltning til disse lavtrangerende undervisende proletarer.

Det at afprofessionalisere lærerne ved at bruge en massebetegnelse er et udtryk for direkte ringeagt! Det er en fornærmelse!

For faktisk er vi kun to faggrupper på skolen, der har kontakt med børnene - lærere og pædagoger!

Skal jeg være venlig, og det er jeg helst, er udtrykket at placere i bunden af skalaen over åndsforladte ord!

Derfor I tankeløse - men forhåbentlig ikke tanketomme - ordbrugere i ledelseslaget: Jeg er sgu ikke et stykke personale - jeg er lærer i den danske folkeskole!

Niels Christian Christensen

Bagterpskolen, Hjørring


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ