Debat

Fandens forskere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Steen Larsen lirer i Folkeskolen 43/96 sin sædvanlige 68'er-melodi af: Det er samfundets skyld. Det drejer sig her om læsevanskeligheder, som Steen Larsen skrev doktorafhandling om i 1989 - med samme underforståede konklusion. Det var det samme tema i Steen Larsens bog 'Børns liv og læsning' fra 1982. Her er ingen udvikling at spore.

Men pludselig for omkring et halvt år siden skete der alligevel noget nyt i Steen Larsens hoved: Steen Larsen kundgjorde i Folkeskolen sin egen revolutionerende erkendelse, at læsning ikke er stavning. Til lykke, Steen Larsen, at du nu har erkendt en smule af det, som Claus Eskildsen skrev i sin lærervejledning til Ole Bole ABC i 1927!

Danske læseforskere har i årtier været drevet af ideologi frem for videnskabelighed. Derfor har de ikke for længst fundet den eneste indlysende grund til, at gruppen af dårlige læsere er vokset dramatisk siden midten af 1960'erne: nemlig at læsebogssystemet 'Huset Højbo' med ordbilledmetode, stavning og trykbogstaver i begyndelsen af 60'erne udkonkurrerede Ole Bole med lydmetode og sammenbunden skrift. En af forfatterne af 'Huset Højbo' var oven i købet Danmarks førende læseforsker gennem 35 år, Mogens Jansen, mangeårig direktør for Danmarks Pædagogiske Institut.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

'Huset Højbo's metoder blev kopieret af de fleste efterfølgende læsebogssystemer, som desuden ofte havde indbygget et ekstremt helhedsprincip, der helt ignorerede nødvendigheden af en langsom progression i et materiale for begynderlæsere. Det gjaldt for eksempel Gyldendals 'Dansk i første', som har været det mest populære læsebogssystem i de sidste ti år.

Det ideologibaserede skift i begynderlæsemetodikken, som indledtes i begyndelsen af 60'erne, har fået tragiske følger for Danmark - både menneskeligt og samfundsøkonomisk. Tænk blot på, at mere end 60 procent af de ungdomskriminelle har læseproblemer. Fandens til læseforskere!

John Brogård

Brønshøj Skole, København