Debat

OM OVERENSKOMSTER I SYDSLESVIG

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I to artikler i Folkeskolen (nummer 39 og 40) formidles det indtryk, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig er i færd med at fortyske sine medarbejdere (jævnfør begge artiklers overskrifter 'Tysklandisering'), og at Dansk Skoleforening for Sydslesvig udøver organisationsforfølgelse over for Dansk Lærerforening i Sydslesvig. Derudover viderebringer Folkeskolen oplysninger om overenskomstforhandlinger mellem Dansk Skoleforening for Sydslesvig og forhandlingsfællesskabet, herunder Dansk Lærerforening i Sydslesvig, som ikke kan stå uimodsagt.

1. Dansk Skoleforening for Sydslesvig har i nu et år forhandlet med et forhandlingsfællesskab, herunder Dansk Lærerforening i Sydslesvig. Forhandlingsfællesskabet og Skoleforeningen er per 23. september 1996 blevet enige om en fællesoverenskomst. Der har derudover hele tiden været enighed om at fortsætte forhandlingerne med henblik på at nå frem til supplerende specialoverenskomster. Folkeskolens påstande om organisationsforfølgelse må derfor betragtes som usaglige og usandfærdige.

2. Dansk Skoleforening for Sydslesvig ønsker at sikre alle medarbejdergrupper medindflydelse på deres arbejdsplads. En medindflydelse, som efter den hergældende tyske lovgivning skal varetages af et Betriebsrat (en slags samarbejdsudvalg med relativt omfattende beføjelser), hvilket ikke står i modsætning til, at fagforeninger kan indgå overenskomster med Skoleforeningen (jævnfør punkt 1). Folkeskolen viderebringer det indtryk, at der er tale om et enten eller, hvilket er urigtigt.

3. I maj måned 1996 ønskede forhandlingsfællesskabet, herunder Dansk Lærerforening i Sydslesvig, indlagt en forhandlingspause i overenskomstforhandlingerne. Forhandlingsparterne genoptog som aftalt forhandlingerne den 2. september 1996. Påstandene om, at forhandlingerne har været lagt på is, og at en underskriftindsamling blandt lærerne har fået gang i forhandlingerne, er urigtige.

4. I artiklen hævdes det, at formanden for Dansk Lærerforening i Sydslesvig 'nu kan få en ordning, så han kan passe lærergerningen delvist', og at 'arbejdsgiveren er gået med til, at lærerne kan få fri til fagligt arbejde'. Kronologien er forkert, da Dansk Skoleforening for Sydslesvig, allerede længe før forhandlingerne blev påbegyndt, har tilkendegivet, at Skoleforeningen ville give fri til fagligt arbejde, herunder en ordning med nedsat tjenestetid.

Sammenfattende må det konstateres, at Dansk Lærerforening i Sydslesvig tilsyneladende over for egne medlemmer har et forklaringsproblem. Det er svært at forestille sig, hvordan medlemmerne ellers skulle kunne fordøje berettigelsen af, at Dansk Skoleforening for Sydslesvig først i en usaglig og hetzlignende mediekampagne nedgøres for dernæst at skulle gøres spiselig ved det faktum, at en fælles overenskomst mellem forhandlingsfællesskabet, herunder Dansk Lærerforening i Sydslesvig, og Skoleforeningen blev indgået den 23. september 1996.

Hans Andresen

skoledirektør

Dansk Skoleforening for Sydslesvig

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler