Debat
0   176

Mere læsning

Folkeskolen har med artiklerne om Finland (nummer 40) fremskaffet flere relevante oplysninger, end Danmarks Pædagogiske Institut har været i stand til at fremskaffe på fem år!

Forskningsmæssigt er der adskillige relevante spørgsmål, der venter på en videnskabelig og veldokumenteret besvarelse.

Artiklen fortsætter under banneret

For det første er der begrebet kvalitetsområde. Den internationale læseundersøgelse har leveret data, der viser, at Finland og Bornholm er højkvalitetsområder. Sverige er ikke et højkvalitetsområde, da Sverige i opgørelsen fra 1991 havde en delmængde af særdeles svage læsere.

Danmarks Pædagogiske Institut har forplumret læsedebatten og opfattelsen af de øvrige nordiske lande ved at benytte en helt misvisende kategorisering i konklusion på 'Den grimme ælling og svanerne?'. Det er særdeles velgørende, at Folkeskolen skelner mellem de forskellige nordiske lande og sender medarbejderne på research i et af de få højkvalitetsområder, som det danske samfund kan identificere sig med. Efter fem år med vås og sludder, der helt kammede over i agurketiden i 1996, er der brug for, at Folkeskolen varetager lærerprofessionens interesser og holder fast i, at der skal tales sandt om grundskoleforhold.

Ved at indføre begreberne højkvalitetsområde og lavkvalitetsområde er næste spørgsmål til videnskaben: Hvilke årsager er der til højkvalitet, er der flere veje til højkvalitet, og hvordan udvikler et højkvalitetsområde sig over tid? Videnskabens genstand er ved denne problemstilling Finland og Bornholm - og inden andre områder.

Tilsvarende kan der stilles spørgsmål til videnskaben angående lavkvalitetsområder. Hvilke årsager er der til lavkvalitet, er der flere veje til lavkvalitet, og hvordan udvikler lavkvalitet sig over tid? Videnskabens genstand er ved denne problemstilling i særdeleshed Danmark - med Bornholm som undtagelsen.

Kunne vi ikke få nogle artikler i Folkeskolen, hvor lærere, der har undervist både på Bornholm og i det øvrige Danmark i 70'erne og 80'erne, giver deres bud på det specielle fænomen, at Bornholm er et højkvalitetsområde i en historisk periode, hvor det øvrige Danmark indhylles i okkulte kurser og bizarre behandlingsformer? Og kunne vi ikke få nogle artikler om arbejdsmiljøet for dansklærere på Bornholm?

Birgitte Borgen Marcussen

Gentofte

Svar:

Folkeskolens reportage tog afsæt i Nordlæs-rapporten fra Danmarks Pædagogiske Institut.

Flere artikler om læsning følger.

Redaktionen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ