Debat

Pensionsvedtagelsen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved kongressen blev hovedstyrelsens forslag om pension vedtaget. Det indeholder krav om forbedring af forholdet mellem lønudviklingen for aktive medlemsgrupper og tjenestemandspensionister. - Hvordan skal det så gennemføres?

Forskellen mellem gamle og nye pensioner bliver større efter hver overenskomst. Lønstigningssummen bliver nemlig skævt fordelt. Sidst var det med to tredjedele til de generelle tillæg og en tredjedel til de specielle tillæg.

De generelle tillæg har afsmittende virkning på pensionen. Det har de specielle tillæg ikke. De specielle tillæg bruges blandt andet til omklassificeringer, decentral løn og forbedring af overenskomstansattes pensionsfond.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Pensionister omklassificeres ikke, og vi får derfor stadig mindre og mindre procentvis i forhold til nye pensioner, som beregnes efter de nye, omklassificerede slutlønninger. Ved hver regulering får vi kun to tredjedele af, hvad vi burde have. Rent konkret fik jeg her i oktober et løntillæg per måned efter skat på 42 kroner i egenpension, men stigningen burde være på 63 kroner per måned.

Pensionsreformens overgangsbestemmelser vil, før de udløber, blive emner ved kommende kongresser. Det samme vil gælde krav om kompensation, hvis folkepensionen forringes eller bortfalder.

Pensionisternes to hovedstyrelsesmedlemmer er Else Holm Johansen og Kristian Fløj-Jensen. De har indsigt i pensionsproblemerne og vil kunne rådgive hovedstyrelsens forhandlingsgruppe. De har øje for vore problemer, både nu og i fremtiden. Vi skal ikke gemmes bort i et udvalg. Vi skal med i forhandlingerne.

Peter Bruun

Roskilde

Powered by Labrador CMS