Horn i siden

Geo Horn kæmper for at slippe af med 2.400 kroner fra den decentrale lønpulje

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nende 9. august dumpede en konvolut ind ad brevsprækken hos Geo Horn, 61 og lærer i Aalborg. Det indeholdt en meddelelse, som sikkert ville glæde mange. Forvaltningen i Aalborg Kommune skrev, at han havde fået 2.400 kroner fra den decentrale lønpulje, fordi han havde været praktiklærer.

Men Geo Horn blev ikke glad.

- Jeg har aldrig interesseret mig for det med løn og den slags. Det har vi fagforeningen til. Men jeg har ofte diskuteret med kredsformanden og andre om netop decentral løn. Jeg mener, at vi skal holde os helt fra den. Og selv om pengene blev givet til alle øvelsesskolelærere i kredsen, burde Danmarks Lærerforening slet ikke være gået med til at dele nogen af dem ud. Og så give dem til netop mig, siger Geo Horn forarget.

Baggrunden for de 2.400 kroner er nogle undtagelsesbestemmelser i retningslinierne for decentral løn. kongressen i Danmarks Lærerforening vedtog efter den seneste forhandling om overenskomsterne, at selv om der var afsat en pulje med decentral løn, skulle kredsene forhandle inden for meget snævre rammer. Pengene kunne for eksempel bruges til øvelsesskolelærere. Derfor fik de i Aalborg 2.400 kroner hver.

Usædvanlig historie

Geo Horn nøjedes ikke med at blive forarget. Han skrev et brev til forvaltningen, hvor der blandt andet stod: Jeg kan derfor ikke modtage det beløb. I bedes trække det ved næste lønudbetaling.

Og for en sikkerheds skyld bekendtgjorde han også sin beslutning i et læserbrev i Folkeskolen.

I forvaltningen siger personalechef Niels Clementsen:

- Ja, det er jo en usædvanlig situation. Normalt er vi ude for det modsatte. Men fra vores side er der ingen indvendinger mod at tage pengene tilbage.

- Selvfølgelig er der nogle af mine kolleger, som ser mig som landsbytossen. Men det er de vant til. Andre kolleger har samme synspunkt som jeg, siger Geo Horn.

Med et smørret grin vil han dog gerne indrømme, at aktionen for at slippe af med pengene er lidt af en happening. Men dybest set handler det om troværdighed.

- Hvordan er min troværdighed næste gang, vi diskuterer decentral løn, hvis alle kan komme og sige: Nåja, det siger du jo. Men du tog jo selv imod noget fra puljen, siger Geo Horn.

Ingen undtagelser

Geo Horn vil ikke have pengene. Kommunen vil gerne tage dem tilbage.

Så var alle vel tilfredse.

Men nej.

Forvaltningen spurgte for en sikkerheds skyld Danmarks Lærerforenings kreds i Aalborg.

23. august meddelte kredsformand Dorthe Møller forvaltningen og Geo Horn, at kredsen ikke kunne acceptere, at Geo Horn frasagde sig pengene.

- Tillægget er et resultat af en kollektiv aftale, som gælder for alle. Der kan ikke gøres individuelle undtagelser, hvor enkelte utilfredse kan fåændret den del af aftalen, som de ikke bryder sig om. Det er helt uholdbart, hvis hver enkelt lærer kunne sige sig fri for en akkord på et område, som han eller hun ikke brød sig om. Derfor må vi sige nej, siger Dorthe Møller.

- Absurd, men hvad kunne jeg gøre. Jeg havde skrevet til forvaltningen og til Folkeskolen. Jeg havde gjort, hvad jeg kunne. Så jeg gav en Gammel Dansk på lærerværelset. Og så måtte jeg jo beholde resten, lyder det fra Geo Horn.

Menneskesyn

For ham er spørgsmålet om decentral løn ikke et spørgsmål om penge. Derfor er det ikke afgørende, at der er tale om under en procent af lønsummen. Det er også ligegyldigt, hvordan de andre organisationer stiller sig. Det handler om ideologi, om menneskesyn.

- Siger du ja til decentral løn, uanset hvor lidt det er, siger du også ja til det menneskesyn, som ligger bagved: At mennesket først og fremmest tager sig af sig selv, og at man kan motivere lærerne ved at give dem en pose penge. Vi er allerede engagerede. Det er det, det handler om som lærer.

Det irriterer Geo Horn, at han skal blive ved med at diskutere decentral løn, når nu lærerne har sagt, at de ikke vil have det.

- Det er ligesom med den Europæiske Union og folkeafstemningen. Det er ikke nok, at vi siger nej én gang. Egentlig vil jeg hellere bruge min tid på alt muligt andet. Men nu kan jeg se et system, som kommer til at smadre solidariteten og ødelægge arbejdsglæden for lærerne. Derfor må jeg reagere.

Hvis du nu skal vælge: Enten siger du ja til en eller anden form for decentral løn - det kan være så blødt udformet, at det gives efter objektive kriterier og eventuelt til grupper - eller også går du tilsvarende ned i løn?

- Det har jeg ikke tænkt så nøje over. Men jeg vil da nok mene, at vi skal melde os ud af det forhandlingsfællesskab og prøve at stå på egne ben. Vi må så selv slås for at få noget mere i løn. Det er jo nok svært, det er jeg klar over. Jeg har som sagt ikke tænkt det så meget igennem. Men jeg går aldrig med til decentral løn, siger han.