Debat
0   245

Specielt job

Jeg er stensikker på, at en udbygning af decentral løn vil være begyndelsen til enden for en god skole. Al sund fornuft siger, at ingen, der hver dag arbejder i skolen, vel kan drømme om, at særlige belønninger for særlige ydelser kan give lærerne og eleverne et bedre skoleliv. Dog kunne der jo godt være en enkelt kollega, der ikke ser det decentrale lønsystem som et kardinalpunkt ved de kommende overenskomstforhandlinger og dermed ønsker det lavt prioriteret. Det gør jeg ikke. Jeg mener, vi klart skal melde ud til Kommunernes Landsforening, at den belønningsform ikke kan bruges hos os. Jeg kan ikke komme i tanke om ét sted, hvor decentral løn vil fremme vores skole.

Skolen er ikke en virksomhed. Vores job er specielt. Alene af den grund, at alle har forstand på vores arbejdsplads og dens virke og ytrer sig i tide og utide herom, gør den til noget særligt. At man indfører en så gennemgribende ændring af folkeskolen uden at sikre sig, at dens medarbejdere er rimeligt uddannede hertil skriger til himlen. Den gik altså ikke i en privat virksomhed. Det ville koste profitten i flere år, hvis den overhovedet ville overleve. Så drop den tanke at kvalitetsudvikle skolen ved hjælp af et lønsystem! Hos os løber ingen uden de andre. Det er jo pointen. Vores succes er afhængig af et veletableret samarbejde. Dette er nu lovmæssigt indskærpet, men er ikke noget nyt for os. Hvor kan lærere profilere sig, uden at kolleger er berørt og har ydet deres dertil? Derfor kan ingen løbe af med en særlig belønning, hvis det gode, men svære samarbejde skal udbygges. Der findes ingen enegang i folkeskolen i dag. Kan I forestille jer situationen, når lønkuverterne hentes på hylderne, og I har ydet til en kollega, der fik en idé, men havde brug for jeres bistand på en eller anden måde? Tanken om, at vore ledere eventuelt skulle have en pulje til at give enkelte lærere et skulderklap med, er næsten ikke til at tænke til ende. Jamen, hvem har dog så lidt begreb om skolens indre system? Hvornår hører vi for øvrigt vore skolelederes holdning til noget sådant? - Det kunne være rart at vide officielt, hvad de mener.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg ønsker, at vore forhandlere ved de kommende overenskomstforhandlinger prioriterer afskaffelse af decentral løn i alle dens afskygninger højt - og dermed også får sendt et klart signal til Kommunernes Landsforening om vores holdning til deres 'visionære' tanker om et helt nyt lønsystem. Det ødelægger vores skole og kan ikke bruges hos os.

Sluttelig forestiller jeg mig engang ad åre den frydefulde tanke, at vi skal gå til overenskomstforhandlinger med ønsker om fremadrettede og nye forbedringer af vore løn- og arbejdsvilkår i stedet for at skulle bruge krudtet på at reparere på diverse gamle katastrofale forhandlingsresultater.

Mette Bankov

Selde Skole

Skiveegnens Lærerforening


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ