Pensionshåb forsvandt

Svensk pensionsdom kan ikke overføres til danske forhold

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et løfte gælder kun, indtil Folketinget vedtager noget nyt. Sådan er det som bekendt med politiske beslutninger. Og sådan er det også med pensioner til tjenestemænd.

Det er konklusionen, efter at en svensk pensioneret kontorchef har anlagt sag mod den svenske stat med påstand om, at hans pension ikke kan ændres, når først den er lagt fast.

Men reglerne for pensionen kan godt ændres.

Det skal bare være de rigtige, der drejer på hanen med pensionskronerne.

I Sverige er det Riksdagen og regeringen - i Danmark Folketinget, som kan skrue på håndtaget.

Men håndtaget sidder fast, når først man er blevet pensionist. Så sker der ingen ændringer af beløbet. Og ændres loven, er der i Danmark tradition for, at der laves overgangsbestemmelser, som sikrer de samme udbetalinger til dem, som allerede er pensionister eller er ved at blive det. Ellers er Folketinget bange for at komme i strid med grundloven. Nogen kunne anlægge en sag mod staten om, at deres pensioner var blevet eksproprieret.

Snydt af staten

En gruppe danske pensionerede lærere vejrede ellers morgenluft, da de hørte om den svenske retssag. De er utilfredse med blandt andet de ændringer i pensionen, som var et resultat af afskaffelse af samordningsfradraget, og mener, at de er blevet snydt af staten. Men nu er de ved at skifte mening.

- En død sild. Sådan må vi nok erkende, at sagen ser ud i øjeblikket. Der er nogle småting, man kan undersøge. Men det ser ikke ud til, at der er grundlag for at overbevise hverken os selv eller andre om, at vi skal gå videre. Det drejer sig også om meget få penge under alle omstændigheder, siger formanden for pensionistklubben i Københavns Lærerforening, Johannes Huss, som havde rejst sagen på vegne af pensionisterne.

- Vi hørte, at den svenske pensionist havde fået medhold i to ud af tre klagepunkter. Derfor bad vi juristerne vurdere, om der var grundlag for at rejse en tilsvarende sag i Danmark, siger den forhenværende skoleinspektør.

Johannes Huss er dog ikke sikker på, at alle pensionisterne er enige om at lægge spørgsmålet om løftebrud fra staten på hylden. I Sverige vil lærerne muligvis køre videre med sagen, fordi reglerne for statslige tjenestemænd tilsyneladende ikke direkte kan overføres på de kommunale forhold. Men i Danmark vedtager Folketinget regler for begge grupper.

Den svenske dom kan ikke overføres til danske forhold. Den svenske tjenestemand fik kun medhold i de punkter, som drejer sig om, hvem der har ret til at ændre i pensionerne. I Sverige bliver en del af pensionsvilkårene nu aftalt ved overenskomstforhandlingerne. Den svenske dom siger, at man ikke kan aftale nye vilkår for pensionisterne her. Det kan kun Riksdagen.

Men i Danmark har Folketinget ikke afgivet magten til at skrue på hanen til tjenestemandspensionen. Den har hele tiden ligget hos Folketinget.