Skarptskåret fejltrin

Udtalelser fra uddannelsespolitisk ordfører betragtes som et 'skarptskåret fejltrin'

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden hun i et interview med Det Fri Aktuelt udtalte, at udbrændte lærere hæmmer den udvikling, der er nødvendig for at skabe bedre kreativitet og miljø i folkeskolen, har Socialdemokratiets uddannelsespolitiske ordfører Anne-Marie Meldgaard haft svært ved at få vejret for bare modvind. Hun kræves afsat, og partiets gruppeformand Pia Gjellerup har taget afstand fra udtalelsen, som måske kan koste Anne-Marie Meldgaard posten som ordfører og pladsen i Folketingets uddannelsesudvalg.

Anne-Marie Meldgaard har ikke dementeret udtalelsen. Hun er imidlertid ikke tilfreds med interviewet. Hun siger:

- Jeg føler mig misbrugt. Meget af det, som står i artiklen, har jeg sagt, men ikke på den måde og i den sammenhæng, som det præsenteres. Jeg brugte tre-fire timer på interviewet, hvor vi talte om alle slags uddannelser. Jeg var derfor meget overrasket, da jeg så artiklen. Erfaringerne siger mig imidlertid, at det er en dum ide at dementere et interview.

Men så er lærerne altså ikke sløve?

- Nej, ikke som det står i artiklen. Det er svært for skolerne at komme i gang med de tanker, som ligger i den nye folkeskolelov. Det går trægt, og det skyldes ikke mindst arbejdstidsaftalen; den er en hindring for de visioner, som ligger i loven. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at lærerne finder sig i det. Jeg fatter ikke, at de kan acceptere en aftale, der så tydeligt bremser udviklingen og lærernes egne muligheder for at lave det, de gerne vil. Hvorfor gør de ikke oprør?

- Siger du dermed, at lærerne er politisk sløve?

- Ja, det kan man godt sige. Jeg forstår ikke, at de acccepterer en urimelig aftale i stedet for at gå på barrikaderne.

Folkeskolen har bedt Det Fri Aktuelt om en udtalelse, men avisen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Hans Peter Baadsgaard, Socialdemokratiets ordfører på folkeskoleområdet, siger, at udtalelserne i avisen står for Anne-Marie Meldgaards egen regning.

- Det er ikke Socialdemokratiets opfattelse, og heller ikke min. De fleste lærere, jeg kender, arbejder meget entusiastisk på at få den nye folkeskolelov til at fungere efter hensigten.

Han mener dog, at der kan være problemer med lærernes arbejdstidsaftale og siger:

- Mange lærere har, tror jeg, bitterligt fortrudt, at de stemte for arbejdstidsaftalen. De er blevet chokeret over at opdage, hvor mange timer der bruges på at administrere den. Men det er min private opfattelse, og det må være op til parterne selv eventuelt at ændre aftalen. Det plejer vi ikke at blande os i som folketingspolitikere.

Gruppeformand Pia Gjellerup betegner Anne-Marie Meldgaards udtalelser som et 'skarptskåret fejltrin':

- Når en udtalelse sættes op på den måde i avisen, kommer det til at virke anderledes, end det var ment.

Det er ikke gruppeformanden, som fordeler udvalgsposterne, men Pia Gjellerup forventer ikke, at udtalelsen koster Anne-Marie Meldgaard pladsen i uddannelsesudvalget. Hun siger:

- Vi plejer ikke at stille eksekutionspelotonen op for en enkelt fejl fra en ellers dygtig politiker. Og det er sjældent, at Anne-Marie Meldgaard træder forkert. Det er vist enestående, så det overlever hun nok.mh