Debat

Edb og elevkoncentration

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et indslag i TV-Avisen søndag den 2. juni blev et af folkeskolens hovedproblemer behandlet, nemlig den store mangel på computere og uddannede edb-lærere.

Dette er anderledes på Tvind-skolerne, hvor 1.600 børn og unge har en computer hver med et integreret netværk til blandt andet undervisningsprogrammer, CD-rom og Internettet.

Lærerne har i det sidste år udviklet undervisningsprogrammer i alle fag og står stadigvæk midt i denne skabelsesproces, og eleverne er i fuld gang med at bruge computerne i cirka halvdelen af den daglige undervisning.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er en spændende og lærerig proces, hvor der gøres dybe indhug i den lærercentrerede undervisning, som vi (og folkeskolen) har så mange problemer med. Vi kender det alle sammen, læreren underviser, og eleverne lytter/falder fra. Nogle falder fra, fordi det er for svært, for andre er det for let, for langsommeligt med mere. Nogle følger med, mens andre har øvet sig grundigt i at lade som om, de følger med. Ikke fordi lærerne ikke er dygtige, men fordi vor tids elever har svært ved at koncentrere sig. De har lige set en tv-udsendelse om den abe, som læreren forsøger at undervise om. En har slet ikke lyst til at høre om aber den dag, men hellere om heste eller kaniner.

Ved hjælp af computeren ændres elevens situation fra passiv til aktiv, hvad enten de vælger det lette eller det svære eller vælger at fordybe sig i et bestemt emne. Og der skal ikke være for lidt, der skal både være for de abeinteresserede, de kanininteresserede og for dem, der vil langt ud i rummet.

Ole Tarp Petersen

Det Nødvendige Seminarium i Tvind

(Forkortet af redaktionen)