Debat
0   219

Nej til afskaffelse af filmcensur

Kulturminister Jytte Hilden har fremlagt forslag om afskaffelse af Statens Filmcensur, og det ser på forhånd ud til, at der vil være flertal i Folketinget for forslaget.

Som formand for Red Barnet er jeg bekymret for dette forslag. Ministeren mener, at censur er gammeldags, og at der er mere brug for vejledning. Men dette er et synspunkt, der ser tingene fra voksenhøjde, og som ikke tager hensyn til børns særlige behov.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er rigtigt, at mange forældre er nøjeregnende med, hvilke biograffilm deres børn får lov til at se. Men der er desværre også mange børn, der mangler denne omsorg. Derfor er der behov for at beskytte børnene.

FN's Børnekonvention bestemmer, at staten har pligt til at udvikle passende retningslinjer, der beskytter barnet mod materialer, der skader dets velfærd.

Det er veldokumenteret, at børn, der uden ordentlig voksenkontakt ser voldelige film, dels kan udvikle stærke angstreaktioner, dels kan filmene lede til imitation af volden hos dem, der ser dem.

Mindre børn kan reagere meget stærkt på voldelige film, hvis de ikke har en voksen hos sig til at trøste og forklare, hvad der sker i filmen.

Og nogle børn og ganske unge har svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed og bliver derved sårbare.

Det er Red Barnets holdning, at børn har ret til at vokse op uden at blive konfronteret med ting, der ligger over deres normale udviklingsstadie, og som vil forrå dem i deres forståelse af deres medmennesker.

Derfor opfordrer vi alle, der arbejder med børn, og som ved, hvad der er godt for børn, til at ytre sig og diskutere dette spørgsmål. Er det virkelig til børnenes bedste at afskaffe filmcensuren?

Lad det været et spørgsmål, der bliver taget op i skolebestyrelser, i skolernes pædagogiske råd, i daginstitutioner og skolefritidsordninger. Filmcensur er ikke et spørgsmål om at afskære ytringsfriheden, men om at beskytte børnene!

Lotte Wenstrup

Landsformand for Red Barnet


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ