Debat

Elev-erfaringer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I anledning af Thorkild Thejsens anmeldelse af min bog 'Kulturkampen' har Vagn Madsen, Brønderslev, angrebet mig for at ville fremme totalitære tendenser. Først vil jeg sige tak for Thorkild Thejsens anmeldelse. Det er en stor glæde at blive læst med forståelse og - tør jeg vistnok sige - med sympati (Folkeskolen nummer 15/16).

Vagn Madsens kritik indleder med et citat af Julius Bomholt: 'Dannelsen af det socialistiske menneske, der selvforglemmende går op i fællesskabets arbejde og helt fylder nuet med handling og umiddelbar oplevelse'. (Citatet stammer fra Fonsmarks bog 'Den danske utopi', oplyser Vagn Madsen i en telefonsamtale med mig).

Jeg indrømmer gerne, at jeg for mange, mange år siden sad i en kommunistisk studiekreds og sammen med andre unge drømte om, at når vi havde overstået nogle raske revolutioner, så skulle vi pædagoger skabe 'det nye menneske'. Så læste vi Makarenko - indtil vi opdagede den totalitære tankegang, der ligger i det håb og den drøm. Først senere så jeg sandheden i Grundtvigs ord: 'Den der vil omskabe mennesket, vil gøre sig til herre over det.'

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Julius Bomholt har om dette problem formuleret sig anderledes end i ovenfor anførte citat: 'Det ville være urimeligt, om en lærer ville benytte sin stilling over for de børn, der i kraft af undervisningspligten er ham betroet, til at drive konservativ, liberal eller socialistisk propaganda' ('Den danske folkeskole', Fremad, 1938).

Hvis Vagn Madsen havde læst min bog, så ville han vide, at det er denne holdning, jeg mener er altafgørende for at acceptere enhedsskolen. Grundlaget for enhedsskolen er naturligvis ikke en statslig ensretning, men at indlede den samtale, hvor vi formulerer det, vi, trods alt hvad der skiller os, i tilslutning og modstand er fælles om. Det burde læseplanerne handle om.

Det var Henrik Ibsen, der i 'Peer Gynt' lader den aldrende dovregubbe gøre et møjsommeligt forsøg på at få Peer Gynt til at forstå: 'Mennesket er sig selv, trold er sig selv nok'. Her er valget, du selv må tage ansvaret for. Skolen skal muliggøre det valg ved at give eleverne erfaringer med det personlige og det fælles.

Holger Henriksen

Haderslev