Debat

Interessant pensionsdom

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforening har en mand i Bruxelles. Måske burde man i højere grad vende blikket mod, hvad der sker i vore nordiske broderlande.

Da Finn Andersen for nogen tid siden fik et tip om, at en svensk pensionist havde vundet en sag mod den svenske stat, og Københavns Lærerforenings pensionistafdelings faglige udvalg gerne ville høre lidt mere om sagen, kendte tilsyneladende hverken KLF, DLF eller nordiske Lærerorganisationers Samråd noget til den. Udvalget måtte derfor selv tage kontakt til Lärarförbundet i Stockholm.

Her fik vi at vide, at de svenske statstjenestemænds pensioner blev skåret ned i slutningen af 1992. Deres organisationer protesterede, men affandt sig med nedskæringen (som da Lykketoft manipulerede med samordningsfradraget). En enkelt pensionist var dog så vred, at han for egen regning anlagde sag mod den svenske stat ved Tingsrätten i Stockholm med krav om, at nedskæringen blev kendt ulovlig.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Dommen faldt i august 1995 og blev nogle måneder senere stadfæstet ved Arbetsdomstolen. Den gav pensionisten medhold, så de svenske statstjenestemænd 1.4. får forhøjet deres pensioner til niveauet før nedskæringen og 1.6. får udbetalt det beløb med renter, de er blevet snydt for. Ikke så dårlig gået af en enkelt pensionist. Det betaler sig åbenbart ikke at give op på forhånd.

Lärarförbundet, der hele vejen igennem var meget imødekommende, sendte fagligt udvalg de to domme plus et responsum fra dets juridiske ekspert. De mange sider er juridisk volapyk, som det er svært at forstå og vurdere rækkevidden af for lægfolk. Det står dog klart, at dommerne har lagt vægt på det synspunkt, at pension er udskudt løn, der ikke kan antastes. Det tør vel siges at være en væsentlig principiel betragtning.

De svenske lærere, der som de danske er kommunale tjenestemænd, har naturligvis sammen med de øvrige kommunale tjenestemænd krævet deres pensioner reguleret i overensstemmelse med dommene. Det har arbejdsgivermodparten afvist, men det er organisationerne ikke til sinds at bøje sig for. Sagen er som sagt kompliceret. Man kan godt undre sig over, at arbejdsmarkedets parter i Sverige gennem mange årtier har truffet aftaler på så usikkert juridisk grundlag - men sådan er det vel også i Danmark?

Jørgen Pagh Andersen

Bagsværd