Debat

Dansk inden skolen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nytænkning er nødvendig, hvis de nuværende indvandrerbørn skal integreres i det danske samfund. Der skal tages drastiske skridt, for at det lykkes, så man ikke taber endnu en generation indvandrere på gulvet. I Roskilde oplever man netop nu en gruppe af anden generations indvandrere, der i en alder fra 14-18 år helt har opgivet troen på samfundet og befinder sig i dyb og alvorlig kriminalitet og misbrug af rygeheroin.

Det skal forebygges, og indsatsen starter inden skolealderen. Fra politisk side har Roskilde nu taget et initiativ med store ambitioner: Indvandrernes børn skal tale dansk på samme niveau som danske børn, når de begynder i folkeskolen.

Denne målsætning søges gennemført med nogle anderledes midler, og arbejdet starter hos indvandrerbørnenes forældre. Det er altafgørende at stille veldefinerede krav til forældrene, hvis integrationen skal lykkes. Forældrene skal tage ansvar for børnenes opdragelse og skal ikke forvente, at det udelukkende er folkeskolen, der opdrager og lærer børnene den danske kultur og mentalitet. Det er derfor vigtigt, at forældrene kender den danske opdragelseskultur og de forventninger, som samfundet stiller til børnene.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Løsningen er blandt andet at ansætte en indvandrerkonsulent udelukkende til at opsøge, informere og anvise handlingsmuligheder for forældrene, så at forældrene lever op til kravene. Kontakten skal etableres allerede ved fødslen og fortsætte herefter.

Konsulentens opgave vil for eksempel være at fortælle forældrene, hvor vigtigt det er at sende børnene i børnehave for at møde andre danske børn og deltage i aktiviteter med disse.

Ligeledes skal det være muligt for forældrene at deltage i arrangementer sammen med børnene. Sådan vil både børn og forældre lære at tale dansk.

Et konkret eksempel på projekter vil være etablering af venskabsforbindelser mellem danske familier og indvandrerfamilier. Formålet er at give indvandrerne kontakt til danske familier, således at de får kendskab til 'dansk opdragelse' og til de forventninger og krav, som samfundet stiller til børnene. Gennem samvær med danske familier vil en dialog opstå om emner som børneopdragelse, forventninger til fremtidigt liv og uddannelse.

Forslaget samler alle partier i Roskilde byråd. Skal projektet lykkes, er det vigtigt, at det er en klar og utvetydig holdning, der sendes fra politisk hold. Vi stiller store krav, men viser respekt over for indvandrerne og deres børn.

Torben Olsen

Socialistisk Folkeparti

Vibeke Bager

Det konservative Folkeparti

Martin Berg

Venstre

Anders Johansen

Socialdemokratiet

Kirsten Bjerager

Det Radikale Venstre

Powered by Labrador CMS