Debat

Forældre har indflydelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriet har nedsat en arbejdsgruppe som skulle komme med anbefalinger til undervisningsminister Ole Vig Jensen om, hvordan der for eksempel kunne motiveres til større deltagelse i skolebestyrelsesvalgene og hvordan forældre kan få en tættere dialog med politikerne, idet forældrene ofte føler sig 'affejet' af beslutningstagerne.

Allerede inden anbefalingerne er fremlagt til ministeren er det sivet ud, at skolebestyrelserne ikke får yderligere indflydelse ved blandt andet at ansætte/fyre lærere og ledere. Jeg hilser denne anbefaling velkommen, idet jeg mener at forældrene har de fornødne muligheder for indflydelse i dag og ydermere frygter jeg for 'turbulensagtige tilstande' (tænk blot på de privatskoler hvor uenighed er brudt ud i lys lue . . .), hvis en skolebestyrelse skulle have mulighed for at ansætte og fyre personalet. Mange forældre sidder i dag i en valgperiode af fire år og mange søger endog om at udtræde i valgperioden på grund af arbejdspres og lignende. Forældre forlader ikke skolebestyrelsen på grund af opfattelsen af, at der er tale om en 'syltekrukke', hvorimod de selv i undersøgelsen angiver manglende tid for at udtræde. Forsøg med kortere valgperioder af to år begrunder bestemt heller ikke for at give forældre mere indflydelse på ansættelse og afskedigelse. En folkeskole har brug for en langsigtet personalepolitik og denne kunne bringes i fare med for megen udskiftning blandt forældre, og sluttelig må man ikke glemme at skolebestyrelser ofte består af forældre fra forskellige organisationer eller politiske partier, idet disse gerne ser 'deres folk' medlemmer i disse bestyrelser, og derfor kunne skolebestyrelser gå hen og blive et nyt politisk forum, hvilket aldrig har være hensigten.

Forældre skal have indflydelse på deres barns skolegang, og jeg er bestemt tilhænger af den store indflydelse de har i dag via skolestyrelsesvedtægten, en indflydelse som rækker vidt og derfor er det slet ikke nødvendigt med flere beføjelser. Beføjelserne på de relevante områder findes allerede til fulde!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Bjarne Danielsen

skoleinspektør, Brande