Slut med særregler for BIERHVERV

Fra den 1. januar 1996 skal der i princippet ikke længere skelnes mellem hoved- og bierhverv som lønmodtager

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indtil udgangen af 1995 fik eventuelle løntimer ved bierhverv alene betydning i form af fradrag i dagpengene. Der var tale om bierhverv, når et lønarbejde ikke blev udbudt som fuldtidsbeskæftigelse.

Fra den 1. januar 1996 ophæves den tidligere skelnen mellem hoved- og bierhverv, og det vil i væsentlige forhold være til fordel for medlemmerne.

Ophævelsen giver dog også nye problemer for enkelte ledige medlemmer.

Ophævelsen medfører ændringer mange steder i regelsættet. De væsentligste ændringer er imidlertid følgende.

Her får ophævelsen positiv betydning

Optjening og sats

* Alle løntimer kan bruges til optjening af en ny dagpengeperiode (dog kun løntimer ved bierhverv fra og med 1.1.96)

* Al indtægt ved lønarbejde tæller nu med, når der skal beregnes en dagpengesats efter den 31.12.95.

Her kan ophævelsen få negativ betydning

Supplerende dagpenge

* Al beskæftigelse med opsigelsesvarsel, hvor beskæftigelsen ligger inden for normal arbejdstid, medfører nu forbrug af uger med ret til supplerende dagpenge. Der er maksimalt ret til supplerende dagpenge i 52 uger/inden for 70. Se dog nedenfor om overgangsordningen.

* Deltidsforsikrede vil, ved enhver beskæftigelse som ligger under det tidligere beregnede gennemsnit, altid bruge af retten til supplerende dagpenge.

Overskydende timer

* Der beregnes fradrag i dagpenge for alle uger, hvor der har været arbejdet mere end 37 timer.

Egen opsigelse/karantæne

* Opsigelse af et fast lønarbejde uden gyldig grund kan give 5 ugers karantæne - selvom arbejdet f.eks kun er af meget begrænset omfang.

Efterløn

* Arbejde som ikke har været et hovederhverv kan medføre problemer ved overgang til efterløn. Der kan eventuelt gives en dispensation efter særlige regler. Kontakt derfor altid DLF/A i god tid ved planer om efterløn.

Feriedagpenge

* Har du to eller flere job, skal du normalt holde ferie i alle job samtidig, hvis du vil modtage feriedagpenge. Er det ikke muligt for dig, kan der dog eventuelt ske en forholdsmæssig udbetaling.

Orlov

* Når du har arbejde, skal du normalt på orlov efter regler for beskæftigede.

Orlov til børnepasning vil derfor f.eks. kun være muligt, hvis beskæftigelseskravet i lov om sygedagpenge er opfyldt. Din kommune skal attestere, om kravet er opfyldt.

Overgangsordning

Frem til og med den 31. marts 1996 vil ingen medlemmer der fortsætter i bierhverv påbegyndt før 1. januar 1996 normalt miste retten til dagpenge/supplerende dagpenge alene pga. ophævelsen af regler for bierhverv.

Aktuelt ledige medlemmer, der ønsker at fortsætte fast arbejde på nedsat tid, har frem til den 31. marts 1996 mulighed for at få en aftale med arbejdsgiveren om, at de er frigjort fra almindelige opsigelsesvarsler (frigørelsesattest).

Opfølgning

DLF/A vil i den kommende tid kontakte medlemmer, som nu efter ophævelsen eventuelt vil få brug for en frigørelsesattest.