Elev-flugt

Selsmoseskolen var for fåår siden en stor skole med 1000 elever. I dag har skolen 250

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Idag bor mange tosprogede koncentreret i store sociale boligbyggerier i ganske få kommuner, og i de kommuner er der så nogle få skoledistrikter med et flertal af tosprogede elever.

De mest kendte områder er Gjellerupplanen i Århus, Vollsmose i Odense og en række kommuner på den københavnske vestegn. En af de københavnske forstadskommuner er Høje-Taastrup. Her er de tosprogede samlet i Charlotteager i Hedehusene og Taastrupgaard og Gadehaveområdet i Taastrup.

I Taastrupgaard ligger Selsmoseskolen. Den var oprindeligt en firesproget skole med omkring 1.000 elever, men elevtallet har været faldende i mange år. I dag er der knap 250 elever, og 60 procent er tosprogede. De fleste er af tyrkisk afstamning, men i de seneste år er andre nationaliteter også kommet til.

De tosprogedes andel er steget de sidste fem år. I 1990 fik skolen en udskrift fra folkeregistret, som viste fødselstallene i skoledistriktet fra sidste halvdel af firserne, og de viste, at mellem halvdelen og to tredjedele af de nyfødte i området var danskere. Alligevel viser det sig, at det kun er i de nuværende 9. og 10. klasser, at der er flest danske elever.

Det skyldes delvist danske familiers fraflytning, men også at de danske familier flytter deres børn til private skoler eller andre folkeskoler i kommunen.

I efteråret sendte Høje-Taastrup Kommune en liste med navnene på de børn i skoledistriktet, der var berettigede til at starte i børnehaveklasse til sommer. Af 64 børn var 22 danske, og kun fire af dem har søgt Selsmoseskolen, mens hele 14 børn har søgt private skoler eller andre folkeskoler.

Der er omkring 25 tyrkiske børn - tallet ligger ikke helt fast, fordi nogle af dem muligvis skal på en anden skole - og der er kun to, der taler så godt dansk, at de kan gå lige ind i en almindelig børnehaveklasse, resten skal i en modtageklasse. cj

Powered by Labrador CMS