Stop for Tvind-støtte

Undervisningsministeren vil stoppe for tilskud til syv Tvind-skoler

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Ole Vig Jensens (R) beslutning om at lukke for pengekassen til syv frie kostskoler med tilknytning til Skolesamvirket Tvind kommer efter, at skolerne er blevet afsløret i så mange og systematiske eksempler på misbrug, at ministeren ikke længere mener, at de er berettiget til at modtage statstilskud.

På baggrund af en række kritiske artikler i Folkeskolen pressede Folketinget for cirka et år siden undervisningsministeren til at lade Rigsrevisionen kulegrave Skolesamvirket Tvinds regnskaber. Bladet dokumenterede i december 1994, at Den Rejsende Højskole fik statsstøtte på tvivlsomt grundlag. Senere bragte Folkeskolen flere artikler, som viste, at revisionen af Tvind-skolernes regnskaber var mangelfuld.

Dengang ønskede undervisningsministeren ikke at udtale sig om den lemfældige revision, men i sidste uge modtog undervisningsministeren så et notat om en del af Rigsrevisionens kontrol af tilskudsgrundlaget.

'Jeg er meget vred. Det ligner systematisk svindel, og da Rigsrevisionen samtidig kan se fælles træk mellem skolerne, har jeg øjeblikkeligt iværksat en undersøgelse af Tvinds øvrige 18 frie kostskoler. Vi vil dette uvæsen til livs. Min tålmodighed med Tvind-imperiet er opbrugt,' siger han i en pressemeddelse.

- Jeg er overrasket over, at der er så meget rod i tingene, men det er jo ikke tilfældigt, at vi har bedt om at få tingene meget grundigt gennemgået. Det er, fordi vi ved at sammenstykke forskellige oplysninger har kunnet konstatere, at der virkelig var noget galt, siger han til Folkeskolen .

Notatet dokumenterede, at undervisningen ikke er gennemført, som det er forudsat i loven. For eksempel skal der undervises fem dage om ugen, men det har skolerne ikke gjort. De underviser ofte 10 til 20 procent mindre, selv om de får tilskud for fuld undervisning.

Alle syv skoler overtræder også systematisk ekskursionsbestemmelserne, og har tilsyneladende lavet forkerte kursusindberetninger for at få støtte.

Desuden har Rigsrevisionen afdækket flere andre graverende træk på de undersøgte skoler. Udenlandske elever er blevet slettet fra kursuslisterne for at skjule, at man havde for mange udlændinge i forhold til, hvor mange man må være for at få statstilskud.

Af elevbetalingerne kan man ikke se, om skolerne overholder reglerne om elevbetaling. Der gives også fripladser i strid med reglerne. Endelig mere end antyder Rigsrevisionen, at skolernes aktivitets-registreringer 'har været udsat for betydelige efterrationaliseringer'.

I overensstemmelse med forvaltningsloven er Undervisningsministeriet i gang med at høre skolerne, så de får mulighed for at udtale sig, inden kassen smækker i.

Politianmeldelse

Undervisningsministeriet er nu ved at gennemgå Rigsrevisionens materiale. Kammeradvokaten er blevet spurgt, om der er grundlag for at anmelde skolerne til politiet.

- Inden for 14 dage forventer vi en tilbagemelding fra kammeradvokaten. Og jeg er parat til at melde skolerne til politiet, hvis der er grundlag for det, forklarer undervisningsministeren.

Ud over at skolerne måske bliver meldt til politiet, vil Tvind-imperiets revisor blive indklaget for disciplinær-nævnet for revisorer på grund af de mange fejl, som undersøgelsen har blotlagt.

De syv skoler, som er på vej til at miste statstilskud er: Den Rejsende Højskole på Sejrens Vej, Den Rejsende Højskole i Tvind, Den Rejsende Højskole i Juelsminde, Juelsminde Efterskole, Den Internationale Efterskole i Juelsminde, Juelsminde Husholdningsskole og Tvind Håndarbejdsskole.

Det vil sandsynligvis være umuligt for skolerne at fortsætte uden statstilskud. Spørgsmålet er så, hvad eleverne på de to efterskoler, som stadig er i den skolepligtige alder, skal gøre. Det drejer sig om cirka 110 elever.

Skole- og kulturchef i Juelsminde Kommune, Søren Kallestrup, mener ikke, at det vil give folkeskolerne i kommunen store problemer, hvis de to efterskoler lukker.

- Det er meget få af eleverne på Tvinds efterskoler, der også bor i Juelsminde. Så hvis skolerne lukker, går jeg ud fra, at eleverne vil få plads på de to andre efterskoler, vi har i kommunen eller finder en folkeskole i deres forældres lokalområde.

Tvind betaler tilbage

Tvind-skolerne opgiver modstanden mod at betale 330.000 kroner tilbage til staten. På grundlag af en række artikler i Folkeskolen satte Undervisningsministeriet i sin tid en undersøgelse i gang, som endte med, at Den Rejsende Højskole blev pålagt at betale statstilskud tilbage.

Tvind-skolerne har haft advokat Henrik Nebelong, København, og EU-eksperten, professor, dr.jur. Hjalte Rasmussen fra Handelshøjskolen til at hjælpe sig med at argumentere imod, fortæller Jyllands-Posten den 28. februar.

Men nu har Tvind altså måttet erkende, at Undervisningsministeriets jurister har ret.