0   119

Søgsmål mod landsstyret

Lærerne, og de øvrige tjenestemænd i Grønland, har nu anlagt civilt søgsmål mod deres regering. De vil have rettens ord for, at et stort flertal i landsstyret handlede ulovligt, da det i sommer vedtog et lønstop for tjenestemændene på Grønland frem til 1997.

Lovindgrebet blev foretaget den 9. juni 1995. På det tidspunkt havde tjenestemændenes centrale forhandlingsorganisation, NAK, ifølge hovedaftalen endnu en uge til at bede et såkaldt Lønningsråd om en udtalelse om de sammenbrudte forhandlinger.

Artiklen fortsætter under banneret

- Det er helt afgørende for os, at landsstyret overholder spillereglerne på arbejdsmarkedet. Derfor vil vi have en dom for, at landsstyret vedtog en lov om lønstop på baggrund af en ulovlig handling, siger Mogens Opstrup, der er formand for Grønlands Lærerforening. Desuden er han netop blevet genvalgt som formand for NAK.

Som tidligere omtalt i Folkeskolen bad NAK i første omgang Tjenestemandsretten om at tage stilling til sagen, men det mente den sig ikke kompetent til. Derfor har NAK anlagt et civilt søgsmål. Søgsmålet skal ses i lyset af, at der ikke er tradition for lønforhandlinger i Grønland. Det skal kredsretten i Nuuk altså være med til at skabe.

- Det kan ikke være rigtigt, at vi skal møde op på landsstyreformandens kontor en gang hvert andet år for at få dikteret vores løn- og ansættelsesvilkår, siger Mogens Opstrup.

Der er ikke sat dato på, hvornår sagen kommer for retten.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet