Debat

Skolen er frataget ansvar

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er dog fantastisk, som de kan i Køge. I et professionelt udviklingsprogram kører man den professionelle elev i stilling. (Se Folkeskolen nummer 4). Med et kvæstet 60'er-dansk definerer man den professionelle elev som eleven, der er bevidst om sin læring, og ikke med anvendelse af normal dansk sprogbrug som eleven, der er sig sin læring bevidst. Og når man så til gavns har suget af folkeskolelovens enorme floskelsamling og ekstraheret den om den professionelle elev, der tager ansvaret for sin læring, så indser man, på hvilket skråplan den mest fremsynede skolelov nogen sinde er opført. For at et barn skulle kunne tage eller få pålagt det fulde ansvar for sin læring er nu engang lige præcis, hvad der ikke kan lade sig gøre. Den elev, der forlader folkeskolen og opdager, at hans faglige viden er mangelfuld i forhold til, hvad der forventes, vil altid med rette kunne bebrejde skolen, hvis denne ikke har taget sit ansvar som skole alvorligt og - undskyld udtrykket - drevet på eleven, mens tid var. Og så kan alle lige fra ministeren til læreren i klassen nok så meget synge med på narrevisen om eleven, der tager ansvaret for egen læring. Der er ganske enkelt tale om en gemen løgn, der gud bedre det er gangbar i dagens skolesituation, fordi vi har fået en forskruet skolelov, der kun fungerer, hvis skolen får lov til at rende fra sit ansvar. Der er ikke tale om, at nogen elev ud over på det retoriske plan tager ansvaret for egen læring, men derimod at nogen i virkelighedens verden på så elegant måde, som det nu er muligt, fratages muligheden for at leve op til et helt naturligt pålagt ansvar. Og sådan må det være, ikke alene i Køge men i hver eneste skole, der er blevet kvast af den nye skolelov.

Vagn Madsen

viceskoleinspektør, Brønderslev

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler