Fælles urafstemning

Lærernes Centralorganisation vil ikke udvise tilbageholdenhed, så andre får mere

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Centralorganisation, LC, lægger på vegne af blandt andre pædagogerne, lærerne og en række andre underviserorganisationer op til fælles urafstemning om overenskomstresultatet.

LC's repræsentantskab ændrede i sidste uge på sit repræsentantskabsmøde vedtægterne, så forretningsudvalget eller repræsentantskabet fremover kan beslutte, at LC's stillingtagen til et generelt overenskomstresultat afgøres ved tværgående urafstemning blandt LC's 65.000 aktive på det kommunale område eller de cirka 10.000 på det statslige område.

Og netop samspillet mellem de to grupper af offentligt ansatte kom formanden for LC, Danmarks Lærerforenings formand Anni Herfort, ind på i sin tale til repræsentantskabet.

- Det må betragtes som et faktum, at de kommunale arbejdsgivere ikke har tilstrækkelig økonomisk-politisk frihed og handlekraft til, at de kan forhandle om rammen og reguleringsordningen. Derfor er det finansministeren, der tegner den offentlige arbejdsgiverside, sagde Anni Herfort, som blev valgt til formand for LC uden modkandidat.

Hun tilføjede, at samarbejdet mellem CFU, der forhandler overenskomst for de statsansatte og KTO, der forhandler for de kommunalt ansatte skal være bedre.

- De elementer, der reelt er fælles for de offentlige ansatte bør forhandles i fællesskab mellem CFU, Det Centrale Forhandlingsudvalg og KTO, Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte.

Overenskomst 97

I forhold til overenskomstforhandlinger 1997 har finansminister Mogens Lykketoft (Socialdemokratiet) tilkendegivet, at han gerne ser en betydelig del af rammen anvendt til efter- og videreuddannelse.

- Vi er enig med regeringen i, at de svage grupper på arbejdsmarkedet bør styrkes gennem efter- og videreuddannelse, men det må ikke ske på bekostning af de mellem- og videreuddannede, sagde Anni Herfort.

Hun mener, at det seneste finanslovsforlig lægger op til en forringelse for mange af LC's medlemsgrupper, fordi der indføres øget brugerbetaling og en differentieret medfinansiering, der hovedsageligt rammer personer med en længerevarende uddannelse.

Sideløbende med de indledende manøvrer til overenskomstforhandlingerne 1997 arbejder parterne på et nyt lønsystem. Det sker i det såkaldte lønformudvalg.

- Selv om det er arbejdsgivernes ønske, skal vi selvfølgelig være villige til at få analyseret de nuværende lønsystemer i den offentlige sektor, sagde Anni Herfort.

- Men arbejdsgiverne skal ikke forvente nogen større tilslutning til en meget mere individualiseret og resultatorienteret løndannelse eller til tankerne om at gøre større dele af lønnen uregulerede, fortsatte hun.

Og med et hib til både sygeplejerskerne og arbejdsgiverne slog Anni Herfort fast, at LC ikke accepterer, at nogen grupper skal udvise tilbageholdenhed, for at andre kan få mere.

- Arbejdsgiverne må gøre sig klart, at de ikke både kan ønske sig mere fleksible lønsystemer og så samtidig fastholde en stram offentlig lønstyring. Større ændringer må indebære, at vi har en bredere ramme for fornyelsen af overenskomsten, sagde Anni Herfort.

sjon