Debat
0   188

Farvel til skolen

Nyuddannede lærere tilbydes alt for ringe arbejdsvilkår i folkeskolen. For eksempel tiltrådte jeg, dimittend januar 1995, en stilling i august måned. Mit skema bestod af 12 klasser og i alt 17 fagaktiviteter inden for områderne obligatorisk musik, frivillig musik, specialundervisning, støtteundervisning, kristendom, historie og idræt.

I løbet af en uge havde jeg kontakt med over 250 forskellige elever. En sådan elevmængde medførte et overfladisk kendskab til deres såvel faglige som personlige standpunkt. Børnene gled forbi som ansigter på et samlebånd. Langsomt blev jeg forvandlet til en undervisningsmaskine, der rastløst flakkede fra klasse til klasse. Et sådant flakkeri betød, at min forberedelse snarere var i bredden end i dybden. Derved led min undervisning skade - den fik en opbevarende karakter. Lærerrollen gled ud af hænderne på mig. Jeg var ikke længere pædagog, men konservator.

Artiklen fortsætter under banneret

Efter tre måneder i det skema var jeg udbrændt. Lysten til at undervise var forsvundet. Skemaet kunne ikke ændres med andet end småjusteringer. Derfor var der kun én løsning på daværende tidspunkt: at sige op.

Ingen havde advaret mig om, at mit skema var et såkaldt overlevelsesskema, som selv garvede lærere nødig vil påtage sig.

Det overlevelsesskema er i mine øjne et resultat af en fejlslagen fagfordeling. Det virker, som om eliten af de rutinerede lærere forsyner sig med gode skemaer og gode klasser - og dermed rimelige arbejdsvilkår. Skoleskemaet, og de mindre gode klasser, står tilbage som åbne sår. Hvis ledelsen ikke slår i bordet, så får den ny lærer X automatisk det uanstændige skema at gå- eller snarere løbe - i efter sommerferien. Sådan svigtes eleverne. Og sådan smider man en ny lærer ud af systemet. Jeg siger folkeskolen - bon voyage.

Morten T. A. (navnet fjernet af red., 8/5-15)

København


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ