Debat

Decentral løn

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For første gang siden jeg startede i organisationsarbejde i 1983, er jeg kommet i tvivl. Arbejder foreningen virkelig for medlemmerne? Før denne kongres var jeg ikke i tvivl, selvfølgelig arbejdede foreningen for medlemmernes interesser. Nu må jeg desværre indrømme, at jeg er blevet usikker. Der indgås et forlig og efterfølgende forhindrer kongressen, at en del af lønstigningen udmøntes. Det kan vist ikke være i medlemmernes interesse. Yderligere konstateres det, at foreningens næstformand ikke kan finde ud af at stemme. Hvor mange andre har der mon været? Kan det i det hele taget være lovligt? Vi må og skal have ændret beslutningen.

Københavns Lærerforening har givet en hel liste over tillæg, som de har brugt den decentrale løn til. Jeg synes, det var en smuk liste, som viser, at kredsen er i stand til at fordele midlerne på en rimelig måde. Hvad er det for en forening, der ikke vil være med til at give tillæg til klasselærere? Eller til lærere, der har klasser til folkeskolens afgangsprøve?

I Aalborg ville vi nok bruge pengene lidt anderledes, men i hvert fald ville alle kredse benytte pengene til gavn for medlemmerne. I stedet sender kongressen pengene til Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Dansk Sygeplejeråd, Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund, Pædagogmedhjælpernes Forbund og andre organisationer. Jeg synes, de kongresdelegerede, der ikke mener den decentrale løn skal anvendes, selv skal tage ud på skolerne og forklare, hvorfor kongressen kaster medlemmernes penge væk. Vi er til grin i hele landet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hver gang vi har opstillet krav til aftaleforhandlingerne, har vi vedtaget, at der skulle være en pulje til specielle krav. Denne pulje har været anvendt til at lukke huller. Hvori består forskellen mellem specielle krav og decentral løn, når man ser bort fra, hvor der forhandles?

Mange kredse plus hovedstyrelse arbejder med fratrædelsesordninger for de organisationsvalgte. Der findes lønningssystemer af enhver art i organisationen, men det synes kongressen åbenbart er en god ide. (Jeg synes) Lønningerne i organisationen er meget forskellige, fordi arbejdet er meget forskelligt. På samme måde har vi grupper af lærere, hvis arbejdsbyrde er speciel, hvor vi kunne anvende pengene på en fornuftig måde. Men nu stiller sagen sig anderledes. Vores medlemmer må ikke få dem, så hellere forære dem væk. Hvordan skal det her forklares for almindelige dødelige medlemmer?

Til sidst vil jeg gerne have et klart og tydeligt svar på spørgsmålet om, hvad en kredsstyrelse skal rette sig efter, hvis en generalforsamling pålægger kredsstyrelsen at indgå aftaler vedrørende den decentrale løn? Skal styrelsen rette sig efter kongressen eller generalforsamlingen? I hvert fald må man forvente syndsforladelse på næste kongres, det var der andre der fik. Denne beslutning er håbløs at arbejde med og kan ødelægge foreningen

Georg Eriksen

kreds 153, Aalborg

Powered by Labrador CMS