Debat
0   173

Afgangsprøver med omtanke

Fra skoleåret 2005/06 ændres fagrækken på 9. klassetrin, så der skal undervises i såvel biologi som geografi (30 timer per fag). Des­uden forøges timetallet i fysik/kemi med 30 timer til 90.

Fælles afgangsprøve mellem fagene biologi og fysik/kemi er allerede vedtaget, hvorimod det er usikkert, hvordan en eventuel afgangsprøve for faget geografi kan udformes.

Artiklen fortsætter under banneret

Det vil skabe store pædagogiske, faglige og praktiske problemer, hvis geografifaget skal indarbejdes i den fælles afgangsprøve for biologi og fysik/kemi. Fysik/kemi har i mange år haft en velfungerende og på mange måder eksemplarisk afgangprøve, som da også har haft afsmittende virkning på andre fagområder. Denne afgangsprøve er en gruppebaseret, praktisk og teoretisk prøve, som vil kunne udvikles yderligere sammen med biologi.

Faget biologi har mange steder udviklet sig i en meget boglig/teoretisk retning, og det nævnte samarbejde vil kunne styrke den praktiske side af biologifaget.

Folkeskolens geografifag er såvel natur- som kulturgeografisk. Det vil derfor kun være en del af stofområdet, der på meningsfuld måde vil kunne indgå i et tværfagligt samarbejde med biologi og fysik/kemi og i en fælles afgangsprøve. Der ville være god mening i at lade den kulturgeografiske del af faget indgå i den obligatoriske projektopgave, som fremover skal rumme elementer fra fagene historie og samfundsfag.

Hvordan en afgangsprøve i den naturfaglige del af geografiundervisningen kan samordnes med andre prøver, vil i høj grad afhænge af, hvordan undervisningen organiseres. Men det vil være katastrofalt, hvis en rent teoretisk/ skriftlig prøve i geografi skal smitte af på eller være styrende for den nye fælles afgangsprøve i biologi-fysik/kemi.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ