Debat

Afgangsprøver med omtanke

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra skoleåret 2005/06 ændres fagrækken på 9. klassetrin, så der skal undervises i såvel biologi som geografi (30 timer per fag). Des­uden forøges timetallet i fysik/kemi med 30 timer til 90.

Fælles afgangsprøve mellem fagene biologi og fysik/kemi er allerede vedtaget, hvorimod det er usikkert, hvordan en eventuel afgangsprøve for faget geografi kan udformes.

Det vil skabe store pædagogiske, faglige og praktiske problemer, hvis geografifaget skal indarbejdes i den fælles afgangsprøve for biologi og fysik/kemi. Fysik/kemi har i mange år haft en velfungerende og på mange måder eksemplarisk afgangprøve, som da også har haft afsmittende virkning på andre fagområder. Denne afgangsprøve er en gruppebaseret, praktisk og teoretisk prøve, som vil kunne udvikles yderligere sammen med biologi.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Faget biologi har mange steder udviklet sig i en meget boglig/teoretisk retning, og det nævnte samarbejde vil kunne styrke den praktiske side af biologifaget.

Folkeskolens geografifag er såvel natur- som kulturgeografisk. Det vil derfor kun være en del af stofområdet, der på meningsfuld måde vil kunne indgå i et tværfagligt samarbejde med biologi og fysik/kemi og i en fælles afgangsprøve. Der ville være god mening i at lade den kulturgeografiske del af faget indgå i den obligatoriske projektopgave, som fremover skal rumme elementer fra fagene historie og samfundsfag.

Hvordan en afgangsprøve i den naturfaglige del af geografiundervisningen kan samordnes med andre prøver, vil i høj grad afhænge af, hvordan undervisningen organiseres. Men det vil være katastrofalt, hvis en rent teoretisk/ skriftlig prøve i geografi skal smitte af på eller være styrende for den nye fælles afgangsprøve i biologi-fysik/kemi.

Powered by Labrador CMS